Szkolny konkurs ze schabem w tle


W Poznaniu odbyła się I edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego pod patronatem Poznańskiego Klubu Biesiadników i WszystkoDlaKucharzy. Organizatorami turnieju była Wielkopolska Izba Rzemieślnicza oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Tematem przewodnim był: „Schab w asyście warzyw”.

DSC_0351

Celem turnieju było podniesienie rangi zawodu kucharz i aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego, a także rozwijanie ich pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z przygotowaniem potraw oraz promowanie talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej.

DSC_0227

Turniej adresowany był do uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. O tytuł najlepszego walczyło 8 zespołów 2-osobowych, które rywalizowały ze sobą w trzech etapach turnieju. Pierwszy etap obejmował quiz, podczas którego młodzież odpowiadała na 5 wylosowanych przez siebie pytań z zakresu charakterystyki towaroznawczej mięsa zwierząt rzeźnych oraz jego zastosowania w technice kulinarnej. W drugim etapie drużyny zmagały się z trzema ćwiczeniami praktycznymi z wiedzy ogólnozawodowej. Ostatni etap natomiast polegał na wykonaniu potrawy konkursowej z wykorzystaniem schabu.
Atmosfera turnieju była wyjątkowa. Uczniowie prezentowali bardzo wysoki poziom zarówno wiedzy gastronomicznej, jak i kulinarnego kunsztu.

DSC_0332

Turniej oceniany był przez profesjonalne jury w składzie:

  • przewodniczący Hieronim Jurga – przedstawiciel Wielkopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy;
  • zastępca przewodniczącego Wojciech Wojtkowiak – przedstawiciel Poznańskiego Klubu Biesiadników oraz szef kuchni restauracji „salon w ogrodzie”;
  • Juliusz Podolski – krytyk kulinarny i przedstawiciel Poznańskiego Klubu Biesiadników oraz Redaktor Naczelny WszystkoDlaKucharzy
  • Przemysław Ślęga – przedstawiciel firmy Hortex, która była jednym ze sponsorów turnieju wraz z firmą Makro Cash & Cary.
  • Ponadto w jury zasiadł jeden z nauczycieli wyłoniony w drodze losowania.

DSC_0436

Jury bardzo wnikliwie oceniało zmagania uczestników turnieju. Po długich obradach szanownego jury przyszedł moment na ogłoszenie wyników – moment, na który wszyscy czekali z niecierpliwością.

Zwycięzcami turnieju zostali: Tymoteusz Mielcarek i Dawid Szymczak z Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu. II miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Krobi: Klaudia Berger i Wiktor Sikorski. Miejsce trzecie natomiast zajęli: Aleksandra Przewoźna i Jan Darmowski z Zespołu Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach.

DSC_0513

Dzięki hojności sponsorów, turniej uświetniły atrakcyjne nagrody dla zwycięzców i wszystkich uczestników. Zwycięzcy m.in odebrali staż tygodniowy w Restauracji Muga w Poznaniu. Byłą to nagroda wspólna z Poznańskim Klubem Biesiadnika.

Aktywne uczestnictwo młodzieży w turnieju oraz możliwość usłyszenia wartościowych porad i cennych wskazówek od tak profesjonalnego jury była bez wątpienia wspaniałym doświadczeniem owocującym w dalszej nauce zawodu. Rywalizacja uczniów w turnieju pobudzała ich do twórczego myślenia, rozwijała zdolności i zainteresowania, dawała szansę porównywania własnych prac, osiągnięć i umiejętności z innymi, a przede wszystkim zwiększała wiarę we własne możliwości i motywowała do dalszej pracy. Udział w turnieju pozwolił uczniom poznać „smak zdrowej rywalizacji”, a także dał szansę na kształtowanie bardzo ważnych cech, takich jak dążenie z uporem do celu oraz docenianie własnej wartości.

DSC_0446

Konkurs został wysoko oceniony przez wszystkich partnerów i co najważniejsze będzie kontynuowany w przyszłym roku.

www.facebook.com/naszglospoznanski/

 

JULIUSZ PODOLSKI – Smaczny Turysta

de’GUSTATOR PR

Poznański Klub Biesiadnika

 

Dodaj komentarz