Święta nieco mniej słodkie


W wielu domach Święta Bożego Narodzenia to prawdziwa uczta! Stoły często uginają się od pysznego jedzenia, a my choć już dawno się najedliśmy nakładamy sobie kolejny kawałek ciasta. I nie ma się co temu dziwić, przecież niektóre z tych słodkości tak jak na przykład makowce czy pierniki spożywamy często tylko raz do roku, dlatego ciężko sobie ich odmówić.

Czy jednak święta muszą się zawsze kończyć pogorszeniem naszego stanu zdrowia i nadprogramowymi kilogramami? Niekoniecznie! Umiar jest oczywiście wskazany we wszystkim, ale możemy także nieco „odchudzić” tradycyjne wypieki. Odchudzanie wypieków to oczywiście ograniczenie w nich cukru lub zamienienie go na zdrowsze odpowiedniki jak na przykład erytrol bądź ksylitol. I tak zamiast słodkich, lukrowanych pierników możemy upiec szybkie, goździkowe ciasteczka, zamiast tradycyjnego drożdżowego makowca, przygotujmy wegański makowiec bez pieczenia lub makowe trufle z daktyli.

Życzę Wam więc rodzinnych i nieco mniej słodkich Świąt Bożego Narodzenia!

Goździkowe ciasteczka

Składniki na 42 ciasteczka:

160 g mąki kasztanowej

80 g mąki kokosowej

80 g erytrolu

1 łyżka surowego kakao

1 łyżka mielonych goździków

1/2 łyżeczki cynamonu

2 jaja

100 g miękkiego lub rozpuszczonego masła klarowanego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Ja przenoszę ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szerokiego noża. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.

Wegański makowiec bez pieczenia

Składniki na długą foremkę:

2 szklanki mielonego maku

2 szklanki wody

3 łyżki syropu z agawy/ melasy/ miodu

skórka otarta z pomarańczy (najlepiej eko)

2 łyżki oleju kokosowego

150 g niesiarkowanych rodzynek

1/2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią lub ziarenka wanilii

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki płatków migdałów

1/2 szklanki mąki kokosowej

Przygotowanie:

Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy syrop z agawy (jeżeli używasz miodu dodaj go na końcu-nie podgrzewaj), skórkę pomarańczową, przyprawę piernikową, olej kokosowy, rodzynki i cukier z wanilią. Wszystko zagotowujemy, jak mak napęcznieje ściągamy z palnika dodajemy kaszę jaglaną, mąkę kokosową i płatki migdałowe. Masę wykładamy do długiej podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto wyciągamy z foremki delikatnie, kroimy bardzo ostrym nożem. Podajemy prosto z lodówki- takie jest najsmaczniejsze i trzyma swoją konsystencję.

Trufle „esencja świąt” z maku i daktyli

Składniki na 14 sztuk:

200 g suszonych daktyli

skórka otarta z 1 pomarańczy

1/4 łyżeczki cynamonu

2 łyżki mielonych migdałów

garść orzechów włoskich

  1. 1 i 1/2 szklanki mielonego maku + do obtoczenia

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy by zmiękły, następnie odsączamy je i blendujemy na gładką masę. Orzechy siekamy. Dodajemy mak, skórkę pomarańczową, migdały i posiekane orzechy. Formujemy trufle wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w maku. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Anna Szewczak – zawodowo położna specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego, gerontolog. Prywatnie miłośniczka kuchni wegetariańskiej, bezglutenowej, wielbicielka zdrowego odżywiania, a przede wszystkim mama, dla której żywienie w zgodzie z naturą to podstawa w dbaniu o zdrowie rodziny. Autorka wegetariańskiego bloga goodchanges.pl

 

 

 

 

Dodaj komentarz