Starosta solidnie zamieszał


W niedzielę podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku na poznańskim Starym Rynku odbywała się promocja Starostwa Powiatowego, która cieszyła się sporym zainteresowaniem, a to m.in. za sprawą rokitnickiego rumpucia. Jego przygotowaniem zajął się osobiście starosta powiatowy Jan Grabkowski, jako szef kuchni  w towarzystwie kuchcików Bartosza Derecha wójta gminy Rokietnica i Grzegorza Wojtery wójta Gminy Suchy Las.

Samorządowcy przy pomocy Pana Józefa Gawrona z Restauracja „Pod Gruszą” w Rokietnicy, przygotowali rumpuć, którym zajadali się poznaniacy.

A tym, którym zasmakował rumpuć i chcieliby go zrobić podajemy przepis na 5 litrów zupy:

Składniki: 0,5 kg wołowiny z kością, 0,5 kg łopatki lub biodrówki lub karkówki wieprzowej, 0,5 kg boczku wędzonego, 0,70 kg kapusty kiszonej, 0,5 kg kapusty białej, 0,5 kg ziemniaków, 0,25 kg cebuli, 0,5 kg marchwi, 3/4 kostki masła lub 1 szklanka oleju, przecier pomidorowy, 3 kwaśne jabłka, przyprawy: sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, cukier.

Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Na maśle lub oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę karkówkę, boczek wędzony i cebulę. Dodajemy do wywaru. Całość uzupełniamy warzywami: poszatkowaną białą kapustą, rozdrobnioną kapustą kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewką i ziemniakami. Na koniec dodajemy pokrojone w ósemki kwaśne jabłka, Zupę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.

Juliusz Podolski

Fot. J. Podolski

 

1 komentarz

  1. adwokat pisze:

    Rumpuc to wyrzucone pieniądze w błoto na promocję Bartka Derecha. Wójt ma ochotę zostać radnym powiatowym i znów na imprezie w Rokietnicy będzie się obściskiwał z Waldym i Grupińskim.

Dodaj komentarz