Sokowirówka czy wyciskarka – co lepsze?


Ludzie, którzy kochają soki i chcą by stały się nieodłącznym elementem ich diety, powinni zaopatrzyć się w sprzęt, który o każdej porze dnia zapewni im wyśmienity i sycący napój. Wielu klientów ma jednak wątpliwości – sokowirówka czy wyciskarka? To pytanie, które stawia sobie większość osób, które pierwszy raz stoją przed takim wyborem. W artykule wyjaśniamy, czym różnią się te urządzenia oraz które lepiej wybrać. 

Sokowirówka – o czym pamiętać?

Działanie sokowirówki polega na połączeniu odgórnej prasy i wirujących ostrzy, które oddzielają sok od miąższu za pomocą ruchu obrotowego. Zaletą sokowirówki jest szybkość wykonywania soków. Nadaje się ona także do robienia przecierów na zupy-krem. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy są zabiegani. Zastanawiając się nad tym czy sokowirówka, czy wyciskarka, warto także pamiętać, że sokowirówka będzie zawsze tańszą opcją.

Niestety to urządzenie ma też swoje wady. Jedną z nich jest ograniczona możliwość wyciskania soków warzywnych z dodatkiem m.in. sałaty, szpinaku, selera czy pietruszki. Sokowirówka – ze względu na wysoką temperaturę tarcia oraz przedostawania się do soku dużej ilości tlenu podczas obróbki – likwiduje wiele składników odżywczych. Przez to napoje z sokowirówki są nieco uboższe o cenne witaminy niż soki z klasycznej wyciskarki.

Wyciskarka – mechanizm działania, wady i zalety

Porównując urządzenia – sokowirówka czy wyciskarka – to drugie pozwala zachować więcej cennych mikroelementów w uzyskanym soku, gdyż jej działanie polega na powolnym miażdżeniu warzyw lub owoców. Jest to proces powolniejszy i bardziej pracochłonny, jednak pozwala zachować minerały, witaminy oraz inne niezbędne składniki odżywcze. Dodatkowo wałek ślimakowy, kształtem przypominający spiralę, wyciska, każdy produkt zachowując z niego to, co najlepsze. Nie integruje także zbytnio w smak, dlatego świeżo uzyskany sok jest pożywny, ale też i smaczny. Dodatkowo wyciskarka poradzi sobie z dodatkami takimi jak szpinak, mięta czy natka pietruszki.

Jeśli nie masz pomysłu, czy lepsza będzie sokowirówka, czy wyciskarka, powinieneś zastanowić się, czego tak naprawdę oczekujesz od swojego soku. Jeśli ma być to posiłek na szybko zrobiony przed pracą lub treningiem, optymalnym rozwiązaniem jest sokowirówka. Natomiast gdy zależy Ci na jak największej wydajności oraz lepszym produkcie końcowym w postaci bardzo odżywczego soku – wyciskarka to rzecz, którą powinieneś nabyć. Sokowirówka jest zaś faworytem jeśli chodzi o przedział cenowy. Wyciskarka ze względu na bardziej zaawansowaną technologię jest z reguły droższa.

Dodaj komentarz