Smakowanie oliwy z oliwek w Galerii Sucholskiej


W sobotę, 18 maja będzie można w Fabryce Wina – Kia Ora w Galerii Sucholeskiej spróbować wspaniałej hiszpańskiej oliwy z oliwek. To jedno z największych bogactw tego kraju. Oliwa z oliwek jest niezastąpiona w kuchni i nie wspominając o jej walorach zdrowotnych.

Próbowanie oliwy ma wiele wspólnego z degustacją wina – też ocenia się smaki i aromaty. W sobotę będzie można spróbować i ocenić walory najlepszych hiszpańskich rodzajów oliwy.

Arbequina to najbardziej medalowa z oliw Casas de Hualdo. Co roku zdobywa nagrody na międzynarodowych festiwalach oliw. Znajduje się również w międzynarodowym przewodniku po 250 najlepszych oliwach świata FLOS OLEI jako jedna z najlepszych. Oliwy produkowane z tej odmiany oliwek są gęste i mają owocowy posmak. Można w niej znaleźć nuty aromatyczne świeżych gałązek pomidora, skoszonej trawy, zielonych karczochów, orzechów, suchych migdałów, bananów i dojrzałych jabłek! Oliwa zachwyca bursztynowym kolorem, gęstą konsystencją i zapachem przenoszącym w słoneczne rejony Katalonii. Ponieważ aromat jest bardzo ulotny, najlepiej spożywać ją na zimno. Arbequina jest lekka, jak białe wino, więc najkorzystniej komponuje się z warzywami (gotowanymi i surowymi), grillowaną rybą oraz serami.

Oliwa Picual produkowana w rejonie Toledo, urzeka bardzo przyjemnymi aromatami dojrzałych owoców, zielonych liści, zielonych bananów oraz zielonej mięty. Tłoczona na zimno zachowuje swój lekko gorzkawy i nieco pieprzny posmak, który idealnie harmonizuje z regionalnymi specjałami, takimi jak ryby, dziczyzna czy wieprzowina. Odmiana ta najlepsza jest również do smażenia. Używana do przygotowania flagowych andaluzyjskich dań z warzywami: karczochami, szparagami lub szpinakiem jest płynną duszą tych potraw.

Oliwa Cornicabra jest najbardziej intensywna i pikantna z 4 produkowanych przez Casas de Hualdo. Poza niuansem pieprzowym oliwa urzeka przyjemnym goryczkowym finiszem. Na długo pozostawia smak w ustach. Ma kolor złocisty z domieszką zieleni oraz owocowy smak. Wyczuwa się w niej nutę jabłek i zielonych liści. Świetnie nadaje się do sałatek podawanych na ciepło oraz duszonych warzyw. Najlepiej podawać ją w towarzystwie czerwonego wina.

Manzanilla to odmiana oliwek, która pochodzi z Cáceres – prowincji regionu Estremadura. Region w znacznej części leżący na wyżynie Mesety. Jest to najrzadziej zaludniony obszar Hiszpanii – zaliczany do malowniczych i dzikich. Klimat bardziej morski i łagodniejszy niż w głębi lądu sprzyja uprawie drzew oliwnych.
En Lata oznacza po prostu „W Puszce“. Jest to oliwa delikatna z nutą świeżych owoców oraz ziół dzięki kompozycji 2 oliw Arbequiny oraz Picual. To oliwa uniwersalna zarówno do smażenia, jak i do spożycia na surowo. Komponuje się z wieloma daniami: pieczonym mięsem, sałatami jak i pyszny dodatek do bruschetty. Ma w sobie łagodność arbequiny i pikantność picuala i oczywiście ich medalową jakość z najwyższej półki. Jest przyjemnie trawiasta z nietuzinkowym niuansem pomidorowym.

Juliusz Podolski

Czytaj też BLOG

Trackbacks for this post

  1. […] W Fabryce Wina – Kia Ora w Galerii Sucholeskiej będzie można spróbować wspaniałej hiszpańskiej oliwy z oliwek. To jedno z największych bogactw tego kraju. Oliwa z oliwek jest niezastąpiona w kuchni nie wspominając o jej walorach zdrowotnych. Próbowanie oliwy ma wiele wspólnego z degustacją wina – też ocenia się smaki i aromaty. Na degustacji będzie można spróbować i ocenić walory najlepszych hiszpańskich rodzajów oliwy. O rodzajach oliw w moim tekście TUTAJ […]

Dodaj komentarz