Smaki regionu, naszego regionu


16 sierpnia tego roku o godz. 11.00 w Restauracji WAGA przy Starym Rynku 2 w Poznaniu, która jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, odbędzie się finał wojewódzki XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego we współpracy z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i restauracją WAGA.

SONY DSC

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” służy identyfikacji produktów regionalnych i promocji regionalnej żywności. Ma też zachęcać mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Organizatorem na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Adresatem konkursu są Koła Gospodyń Wiejskich, małe firmy przetwórstwa spożywczego oraz producenci indywidualni.

Regionalna odsłona konkursu ma na celu upowszechnianie wielkopolskich, tradycyjnych smaków. Konkurs, który odbędzie się w drugim dniu Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, przybliża mieszkańcom Poznania oraz turystom produkty i potrawy tradycyjne, najbardziej charakterystyczne dla Wielkopolski. Do tegorocznej edycji zgłosiło się ponad 50 podmiotów, które przedstawią do oceny swoje produkty. Oceny dokona kapituła powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Konkurs rozegrany zostanie w dwóch konkurencjach: na produkt regionalny i na regionalne danie. Uroczyste podsumowanie i wręczenie laureatom nagród, ufundowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, nastąpi na scenie usytuowanej w ogródku przed Restauracją Waga, 16 sierpnia o godz. 14.00.

Fot. J. Podolski

Dodaj komentarz