Smaki Regionów w ostatni weekend września na MTP


W ostatni tydzień września w Poznaniu odbywają się najsmaczniejsze targi roku. Smaki Regionów, bo to o nich mowa, to wielka uczta regionalnej polskiej kuchni, tradycyjnych receptur oraz niepowtarzalnego smaku i aromatu. W programie pokazy kulinarne w wykonaniu gwiazd i finał konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich „Bitwa Smaków”.

Smaki Regionów to pełna oryginalnej i smacznej żywności fiesta. Produkty przygotowywane w oparciu o dawne receptury, produkowane tradycyjnymi metodami, w oparciu o poszanowanie lokalnych zwyczajów i wartości. Należy przy tym pamiętać, że jest to także wydarzenie ekologiczne, zgodne z trendem slow food adresowane do współczesnych, bardzo świadomych konsumentów, przykładających dużą uwagę do spożywanych produktów i poszukujących tych, które mają ekologiczne pochodzenie czy też ich produkcja jest potwierdzona certyfikatem.

Kulinarna podróż przez regiony Polski

W ekspozycji udział wezmą przedstawiciele wszystkich województw. Znaleźć więc tu będzie można prawdziwe rarytasy. Znaleźć tu będzie można np. wyroby cukiernicze, które zostały docenione przez ogólnoświatową organizację Slow Food. Ruch Slow Food jest odzwierciedleniem wartości wyznawanych przez założycieli i pracowników marki Consonni. Wartości, które mówią o bezkompromisowej jakości, tradycji, dbałości o zachowanie powolnej natury procesu wytworzenia i odpowiedzialności za produkt. Specjalnością firmy jest pieczenie bab i ciast drożdżowych maślanych. Wyróżniają się one tym, że w procesie wytwarzania używane są drożdże naturalne, które firma pielęgnuje sama, stale podtrzymując ich aktywność biologiczną. Proces produkcji Ciasta Drożdżowego Maślanego trwa ponad 72 godziny.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz