Smaki Regionów na MTP. Przyznano Perły 2019. (Zobacz zdjęcia)


Podczas Smaków Regionów na poznańskich targach zostały przyznane Perły 2019. Nagrodzono 60 produktów i 11 najlepszych polskich potraw. Zobacz galerię zdjęć z tego wydarzenia naszego fotoreportera Hieronima Dymalskiego.

Targi Smaki Regionów to wydarzenie, które zrodziło się z potrzeby promocji produktów lokalnych z oznaczeniami geograficznymi oraz tych, które stanowią kulinarne dziedzictwo naszego kraju. To właśnie na nim prezentowane są kulinarne rarytasy z niemalże każdego zakątka naszego kraju: gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku i krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły czy pstrągi z najczystszych warmińskich jezior. Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby w zalewie, wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia, domowe ciasta i ciasteczka. Takich smakołyków nie znajdziemy w supermarketach, ale apetyt na nie jest ogromny – targi co roku przyciągają do Poznania kilkadziesiąt tysięcy smakoszy.

Podczas Smaków Regionów na poznańskich targach zostały przyznane Perły 2019. Nagrodzono 60 produktów i 11 najlepszych polskich potraw. Nagrody przyznała Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Izba przyznaje także jedyne w kraju certyfikaty wyrobów lokalnych „Jakość i tradycja”. Medale wręczył minister rolnictwa i rozwoju wsi,  Jan Krzysztof Ardanowski

Zdjęcia: Hieronim Dymalski

Dodaj komentarz