Smaki Regionów na MTP (ZDJĘCIA)


Pokazy gotowania i szefowie kuchni

Czymże byłyby te targi bez wspólnego gotowania, wymieniania się przepisami i degustacji? Na Scenie Kulinarnej przez cały weekend odbywają się pokazy gotowania, gdzie można podejrzeć, jak to robią najlepsi kucharze w kraju. Gościem specjalnym jest Łukasz Konik, m.in. juror w programie Junior MarsterChef.

Jeśli kuchnia polska, to oczywiście kapusta i bigos. W sobotę czekał wielki garnek tej kultowej potrawy, którą każdy ze zwiedzających mógł się poczęstować. Wystawcy pokazują jednak, że nie tylko mięsnymi potrawami stoi polska kuchnia. Pojawiły się też specjały pochodzenia roślinnego, pozyskiwane z ekologicznych upraw. Wszystko to, aby pokazać, że tradycyjna kuchnia wcale nie musi być nudna.

Atrakcje dla całej rodziny

Poza degustacjami smakołyków, czekają też atrakcje dla najmłodszych. Dzieci mogą się poczuć jak prawdziwi piekarze na stoisku mini-piekarni. Każde z nich wyrobi ciasto, przyozdobi i wypiecze własną bułeczkę, którą zabierze do domu (lub spałaszuje na miejscu!). Oprócz tego czekają na nie warsztaty na temat ekologii i zdrowego odżywiania, gry i zabawy.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz