Sezon na… owoce morza. NASZ PATRONAT


Kulinarny Poznań zaprasza na jedyny w swoim rodzaju cykl wydarzeń kulinarnych pod nazwą „Sezon Na…”, podczas którego najlepsze restauracje w mieście przygotują specjalnie dla wszystkich poznaniaków niezapomniane kreacje z najwyższej jakości sezonowych produktów. Pierwsze wydarzenie z cyklu, poświęcone najlepszym rybom i owocom morza, odbędzie się już w kwietniu. A patornat nad całym cyklem spotkań przyjął Nasz Głos Poznański.

 

Przez cały miesiąc mieszkańcy Poznania będą mieli niepowtarzalną okazję skosztować porywających owoców morza w specjalnych, autorskich interpretacjach restauracji działających w ramach szlaku Kulinarny Poznań. W kilkunastu wybranych restauracjach w mieście Goście znajdą wyjątkowe menu, składające się z trzech dań przygotowanych z najlepszych ryb i owoców morza. Co więcej, w ramach wydarzenia, w każdej z biorących udział restauracji będzie obowiązywała jedna cena na specjalne set menu. Odwiedzając w kwietniu festiwalowe lokale Kulinarnego Poznania za trzydaniowe, autorskie set menu z wspaniałych ryb i owoców morza zapłacimy dokładnie 58 pln – za wszystko, dla wszystkich.

– Już teraz mamy natomiast zaszczyt zaprosić przedstawicieli mediów, wielkopolskich blogerów oraz fanów Kulinarnego Poznania na przedpremierową podróż po niezwykłych, autorskich smakach najlepszych owoców morza. W dwóch ostatnich tygodniach marca w wybranych restauracjach odbędą się bowiem specjalne panele testowe, podczas których zaproszone osoby będą miały możliwość wcześniejszego przetestowania kreacji przygotowanych przez najlepszych Szefów Kuchni w mieście. Zaproszenia na test-panele może zdobyć każdy – wystarczy obserwować facebookowy profil Kulinarnego Poznania, na którym na bieżąco ogłaszane będą konkursy, w których zdobyć można będzie wejściówkę na przedpremierową degustację, m.in. w takich restauracjach jak ENJOY. (19 marca), 3 KOLORY (20 marca), MIELŻYŃSKI (21 marca), HUGO RESTAURANT (24 marca) czy KYOKAI SUSHI BAR (31 marca) – mówi Hubert Gonera organizator tej wspaniałej imprezy kulinrnej, szef firmy Landbrand.

W restauracji ENJOY., prowadzonej przez Dominika Brodziaka, jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni w kraju, zdobywcę prestiżowych nagród i wyróżnień, skosztować będzie można m.in. ośmiornicy, małży czy kalmarów z dodatkiem szafranu.

Adam Zastróżny, szef kuchni restauracji 3 KOLORY, uraczy uczestników test-panelu kompresowanymi w limonce i estragonie przegrzebkami z chorizo, krewetkami tygrysimi na musie z makreli czy doradą w mleczku kokosowym na aromatycznym risotto.

Znany z doskonałych win i jakościowej kuchni MIELŻYŃSKI WINE BAR zaskoczy Gości autorskimi kreacjami szefa Tomasza Owczarza – carpaccio z tuńczyka, mulami z pomidorami i koprem włoskim czy filetem z dorsza z jamón serrano.

Dominik Narloch, szef kuchni HUGO RESTAURANT, specjalnie na kwietniowy „Sezon na Owoce Morza” przygotował tatar z przegrzebek z emulsją z rukwi wodnej i miodem truflowym, baby kalmary z kremem szafranowym i żelem z krwistej pomarańczy oraz linguine z mięsem kraba z kompresowanym ogórkiem i pianą z wasabi.

KYOKAI SUSHI BAR, na co dzień słynący ze znakomitego sushi, podczas kwietniowego wydarzenia zaskoczy gości autorskimi kreacjami japońskiej kuchni ciepłej. Łukasz Tomaszewski, szef kuchni KYOKAI, przygotuje: krewetki z kwiatem lotosu, rzepą, ogórkiem, ikrą łososia i sosem sezamowym, fish balls (pastę rybną w cieście panko) z kalmarami i sosem sweet chilli oraz halibuta z wakame, prażonym ryżem i sosem sancho miso.

To jedynie początek długiej i smakowitej listy wyjątkowych kreacji, które przez cały kwiecień czekać będą na Gości w wybranych restauracjach Kulinarnego Poznania. Miłośnicy autorskiej kuchni będą mogli skosztować również m.in.: Ika Oisuta Sosu – kalmary w aksamitnym sosie ostrygowym, w koszyczku z ciasta spring roll z okrą oraz ryżem barwionym tuszem kałamarnicy, z kiełkami groszku i płomiennicą zimową (wg przepisu GOKO RESTAURACJI JAPOŃSKIEJ), omułki z serem herbowym i kaparami czy karmazyn ze szpekiem, puree z kalarepy i mrożonym olejem lnianym (wg przepisu Dawida Wysockiego, szefa kuchni GUSTO FOOD & WINE), krewetek po tajsku lub tradycyjnego chowdera z owocami morza i marynowanymi szyjkami rakowymi (wg przepisu Marcina Michalskiego z RESTAURACJI PASTELA), kalmarów duszonych w białym winie podanych na czarnym risotto czy muszli Św. Jakuba na grzance w sosie cytrynowym z prażonymi migdałami (autorstwa Roop Lal Balu, szefa kuchni restauracji PIANO BAR).

Wszelkie szczegóły i informacje dotyczące wydarzeń, w tym lista restauracji biorących udział w akcji oraz propozycje set menu przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni, będą sukcesywnie publikowane na stronie www.KulinarnyPoznan.pl oraz www.facebook.com/PoznanKulinarny.

N

Dodaj komentarz