Schab na pierwszy ogień. Konkurs kulinarny dla uczniów


25 kwietnia odbędzie się w Poznaniu z Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego Ogólnopolski Turniej Kucharski. Konkurs jest turniejem trzystopniowym, w którym biorą udział uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz. Patronem medialnym tego przedsięwzięcia jest WszystkoDlaKucharzy oraz swoją opieką objął Poznański Klub Biesiadników.

1d60348e6e43641b6857d57ef0ef069d4

– Celem Turnieju jest zaprezentowanie przez uczniów wiedzy i umiejętności nabytych podczas kształcenia zawodowego. Daje to możliwość podniesienia rangi zawodu, nawiązania współpracy i wymiany doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami. Celem nadrzędnym jest aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego, rozwijanie ich pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z przygotowaniem potraw oraz promowanie talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej – mówi wicedyrektor szkoły, dr inż. Zuzanna Szmyt

Ogólnopolski Turniej Kucharski przebiega w III etapach:
I etap – szkolny
II etap – okręgowy (wojewódzki)
III etap – ogólnopolski
Dwa pierwsze etapy już zostały zakończone.

Tematyka i zasady turnieju obejmują program nauczania kształcenia zawodowego oraz wiedzę i umiejętności ponadprogramowe, które uczestnik zdobył podczas nauki lub samodzielnie. Każdego roku będzie określany temat turnieju, tak aby młodzież biorąca w nim udział miała możliwość zaprezentowania swoich umiejętności i wiedzy z danego działu. W poszczególnych etapach przeprowadzane są dwie części:
1. Teoretyczną – obejmującą pytania związane z technologią przygotowania potraw, wykorzystaniem maszyn i urządzeń, zasad BHP podczas pracy.
2. Praktyczną – obejmującą wykonanie trzech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem podanych surowców zgodnych z tematyką turnieju, z zachowaniem wszelkich norm technologicznych.

Przebieg Turnieju Ogólnopolskiego:
I etap – część teoretyczna – quiz (czas trwania: około 1h). Zakres materiału: charakterystyka towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych, zastosowanie mięsa zwierząt rzeźnych w technice kulinarnej.
II etap – ćwiczenia praktyczne z wiedzy ogólnozawodowej (czas trwania: około 1h) np. rozpoznawanie różnych rodzajów surowców.
III etap – zadanie praktyczne – wykonanie potrawy konkursowej (czas trwania: 2,5 h).
3 porcje dania zasadniczego z wykorzystaniem: schabu, dodatku skrobiowego (kasze, strączkowe, ziemniaki, mąki). mrożonek warzywnych Hortex. Surowce zapewnia organizator. Można użyć także trzy dowolne składniki oraz elementy dekoracyjne.

Uczestnicy turnieju w części praktycznej będą poddawani ocenie: planowania i organizacji pracy,
higieny pracy, bezpieczeństwa pracy, techniki wykonania i poprawności procesów technologicznych, jakości potraw (ocena organoleptyczna, estetyka podania, pomysłowość, oryginalność, nowatorstwo, stopień trudności), prezentacji potrawy (omówienie).

Organizator III etapu turnieju zapewnia surowce niezbędne do wykonania zadania. Każdy uczestnik ma możliwość przywiezienia trzech własnych dodatków oraz drobnego sprzętu pomocniczego.

Organizatorem są Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego. Patronem wydarzenia jest m.in. Wszystko dla Kucharzy oraz Poznanski Klub Biesiadników.

Dodaj komentarz