Sandra Skibińska Młody Kreator Sztuki Kulinarnej


Tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej to ważne osiągnięcie na początku drogi zawodowej, prestiż dla szkoły, wielka szansa na przyszłość dla laureata. Nie mogło zabraknąć Zespołu Szkół w Bolechowie, Szkoły w Murowanej Goślinie w tegorocznej edycji konkursu organizowanego przez firmę Unilever Food Solutions.

Tematem popisu młodych kucharzy było: danie główne z królika i kasztanów jadalnych z dowolnymi dodatkami. Pierwszy etap konkursu polegał na przygotowaniu receptury. Sandra wybrała ją sama,

– Królik to smak mojego dzieciństwa – mówi – pamiętam, jak dziadek hodował króliki, a mama je przyrządzała w tradycyjny sposób – dusiła w śmietanie lub przygotowywała pasztet.

Receptura została skonsultowana i udoskonalona w czasie wielogodzinnych prób w pracowni gastronomicznej szkoły z panią Izabelą Starosta-Byczyńską. Tegoroczny poziom nadesłanych dań konkursowych był bardzo wysoki, a ilość zgłoszeń zaskoczyła nawet organizatorów – 94 zgłoszenia z 43 szkół z całej Polski!

Półfinał został rozegrany 18 lutego w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu, Sandra zdobyła najwyższą liczbę punktów. Nauczycielka zawodu, pani Izabela Starosta-Byczyńska, chwali Sandrę za pracowitość, kreatywność i opanowanie, przy czym zaznacza, że przed finałem, który odbędzie się 17,18 i 19 marca uczennicę czeka jeszcze dużo o pracy. Trzymam kciuki!

Przypomnę, że w zeszłym roku finał wygrała uczennica tej samej szkoły Angelika Piechowiak, która wspierała cały czas Sandrę w tegorocznym finale. Za zwycięstwo Agelika wzięłą udział w finale Primerba Cup 2013 na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Galeria zdjęć z półfinału TUTAJ

Dodaj komentarz