Tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej to ważne osiągnięcie na początku drogi zawodowej, prestiż dla szkoły, wielka szansa na przyszłość dla laureata. Nie mogło zabraknąć Zespołu Szkół w Bolechowie, Szkoły w Murowanej Goślinie w tegorocznej edycji konkursu organizowanego przez firmę Unilever Food Solutions.
Tematem popisu młodych kucharzy było: danie główne z królika i kasztanów jadalnych z dowolnymi dodatkami. Pierwszy etap konkursu polegał na przygotowaniu receptury. Sandra wybrała ją sama,
– Królik to smak mojego dzieciństwa – mówi – pamiętam, jak dziadek hodował króliki, a mama je przyrządzała w tradycyjny sposób – dusiła w śmietanie lub przygotowywała pasztet.
Receptura została skonsultowana i udoskonalona w czasie wielogodzinnych prób w pracowni gastronomicznej szkoły z panią Izabelą Starosta-Byczyńską. Tegoroczny poziom nadesłanych dań konkursowych był bardzo wysoki, a ilość zgłoszeń zaskoczyła nawet organizatorów – 94 zgłoszenia z 43 szkół z całej Polski!
Półfinał został rozegrany 18 lutego w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu, Sandra zdobyła najwyższą liczbę punktów. Nauczycielka zawodu, pani Izabela Starosta-Byczyńska, chwali Sandrę za pracowitość, kreatywność i opanowanie, przy czym zaznacza, że przed finałem, który odbędzie się 17,18 i 19 marca uczennicę czeka jeszcze dużo o pracy. Trzymam kciuki!
Przypomnę, że w zeszłym roku finał wygrała uczennica tej samej szkoły Angelika Piechowiak, która wspierała cały czas Sandrę w tegorocznym finale. Za zwycięstwo Agelika wzięłą udział w finale Primerba Cup 2013 na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Galeria zdjęć z półfinału TUTAJ