Sandra Skibińska jedzie na staż do Amaro


Piątek 8.45 meldujemy się w Witkiem Wróblem, członkiem zarządu Polskiej Akademii Smaku w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Murowanej Goślinie. To moja pierwsza wizyta w tej szkole mimo, że od ubiegłego roku mocno jej kibicuję. A to dzięki Witkowi, który zwrócilł mi uwagę na tę placówkę i wspaniałych nauczycieli zawodu, którzy osiągnęli historyczny sukces. Dwie uczennice rok po roku wygrały Młodego Kreatora Sztuki Klinarnej, konkurs organizowany organizowany przez Unilever – w ubiegłym roku była to Andżelika Piechowiak w tym Sandra Skibińska. Obie przygotowywała pani Izabela Starosta-Byczyńska.

To była bardzo miła uroczystość. Przed budynkiem szkoły od strony dziedzińca zgromadzono uczniów szkoły. Byli także rodzice Sandry, była przedstawicielka Satrosty Powiatowego Jana Grabkowskiego, był burmistrz Murowanej Gośliny i przedsatwiciele Unilever z Piotrem Wrotyńskim dyrektorem Unilever Food Solutions Europa Północno-Wschodnia, Unilever Polska.

– Jestem mieszkańcem Murowanej Gośliny, stąd pochodzę i jest mi niezmierni miło być w murach tej szkoły. Pierwszy raz jej próg przekroczyłem wtedy gdy poszedłem do pierwszej klasy szkoły podstaowej. Jestem z wyżu demograficznego i w szkole podstawowej, która jest obok, zabrakło klas, więc skorzystano z tej sędziwej zbudowanej z czerwonej cegły. Bradzo się cieszyłem kiedy wręczałem nagrody Andżelice Piechowiak w zeszłym roku, ale nie podejrzewałem, że rok później znowu będę na tak miłej uroczystości w bliskiej mojemu sercu szkole. Sandro gratuluję Ci i życzę sukcesów podczas Primerba Cup, którego zostałaś finalistką oraz w Twoim życiu prywatnym i zawodowym – powiedział Piotr Wrotyński.

Kiedy Witek Wróbel przekazał ukrywaną do samego końca informację o tym, że Sandra tuż po świętach uda się na dwutygodniowy staż do Atelier Amaro do Wojciecha Modesta Amaro, (podobnie jak Andżelika Pichowiak), nie potrafiła ukryć swojego szczęścia i łez. Kilka razy przerywała swoje podziękowania, bo wzruszenie odbierało jej mowę. Mamy, wszyscy zainteresowani nadzieję, że w wyjeździe wesprze ją finansowo Starosta Jan Grabkowski, który pomógł w zeszłym roku Andżelice i jej koledze w wyprawie do Amaro.

O olbrzymim zainteresowaniu i propagowaniu sfery kulinarnej w powiecie przez Starostę wszyscy wiem. Wpsaniały projekt cyklicznych imprez „Wiecie co jecie w Poznańskim Powiecie”, wspieranie projektów kulinarnych, a także umiejętności w gotowaniu, chociażby wielkiego kotła z rumpuciem na imprezach w powiecie, jest wszem i wobec znana.

To jednak nie jedyna radość w tym dniu. Burmistrz Murowanej Gośliny oraz repreznetantka Starosty poinformowała o decyzji Starosty Jana Grabkowskiego podjętej dzień wcześniej o planowanej od długiego czasu rozbudowie szkoły. Powstanie dzięki temu m.in. znacznie większa pracownia do nauki zawodu.

Przy kawie i torcie chwilę porozmawiałem z Sandrą i życzę jej by spełniły się jej marzenia, a jednym z nich jest wizyta u Witka Iwańskiego, na którego kreacjach kulinarnych wzorowała się m.in. przy towrzeniu konkursowego dania.

Fot. J. Podolski

Relacje z MKSK 2014:

Jeszcze raz o sukcesie Sandry

Cieszę się ich sukcesem!

Sandra Skibińska Młody Kreator Sztuki Kulinarnej

 

Relacja i obszerne wywiady oraz zdjęcia na stronie Unilever

Dodaj komentarz