Salmonella w żłobku w Poznaniu


Wykryto salmonellę u pięciorga dzieci ze żłobka  Krecik na osiedlu Chrobrego w Poznaniu. Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej  przeprowadzili już w placówce  kontrolę. Pobrano próbki żywności. Przebadani też będą wszyscy pracownicy. W przyszłym tygodniu będzie wiadomo, czy ktoś z personelu nie jest nosicielem bakterii. Żłobek w weekend zostanie zdezynfekowany.

 

Salmonella, a właściwie bakterie z grupy Salmonella enterica, inaczej pałeczki paraduru, wywołują dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli zatrucie pokarmowe. Są one niebezpieczne, bo mogą doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych  i chorób stawów.

Salmonella upodobała sobie produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, mleko i jego przetwory. Mogą ją też przenosić gryzonie i muchy. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku – ból brzucha i ból głowy, wymioty, biegunkę, podwyższoną temperaturę. Jednak najczęściej choroba daje o sobie znać po 18-24 godzinach od zakażenia.

Zdjęcie: rynekzdrowie.pl

 

Dodaj komentarz