Rogale świętomarcińskie z certyfikatami (ZDJĘCIA)


Prawie 100 piekarni i cukierni z Poznania i Wielkopolski może wypiekać rogale świętomarcińskie. Tylu wytwórców posiada certyfikaty zaświadczające, że ich rogale są zgodne z wszelkimi obowiązującymi ten wyrób normami.

Rogale swietomarcinskie z certyfikatami

– Cieszę się, że po przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa możemy ponownie się spotkać na rozdaniu certyfikatów. To ciężki czas dla przedsiębiorców, dlatego wielkie gratulacje, że pomimo niesprzyjających okoliczności znowu tyle firm dostaje certyfikaty. Jako konsument, czyli ostatnie ogniwo w produkcji rogalów, zachęcam do kupna certyfikowanych wyrobów – mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.

Najlepsi poznańscy i wielkopolscy cukiernicy otrzymali certyfikaty, które pozwalają im produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. Takimi zaświadczeniami może obecnie pochwalić się 95 wytwórców.

Na początku certyfikaty wydawane były co roku. Obecnie te zakłady, które już wcześniej je otrzymały, dostają dokument ważny przez trzy lata. Certyfikat może być jednak odebrany w przypadku wypieku niezgodnego z recepturą.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz