Restauracje w nocnej odsłonie


Jedyna w swoim rodzaju, największa w kraju i w Europie – już jutro (24 maja) w Poznaniu odbędzie się Noc Restauracji, podczas której główną rolę odegrają oryginalne kreacje kulinarne oparte na składnikach i produktach regionalnej kuchni. Uczta do późnych godzin nocnych, specjalne menu przygotowane przez szefów najlepszych autorskich restauracji w mieście, pokazy kulinarne i konkursy to tylko niektóre z atrakcji czekających na poznańskich smakoszy.

W Poznaniu w imprezie weźmie udział 16 restauracji zaliczanych do najlepszych w mieście. Druga edycja Nocy Restauracji w Poznaniu jest połączeniem tego co w wielkopolskiej i poznańskiej kuchni najlepsze, wyjątkowych regionalnych składników oraz dań najwyższej próby autorstwa szefów kuchni słynących ze swojej kreatywności i przywiązania do detalu. W specjalnym menu nie zabraknie regionalnych specjałów, takich jak typowy dla Wielkopolski drób, jakościowa wieprzowina złotnicka, wyjątkowa wołowina, królik czy wielkopolska jagnięcina. Pomocą w nocnej przechadzce po restauracjach będzie przygotowana na to wydarzenie bezpłatna aplikacja (do pobrania ze strony organizatora).

PROPOZYCJE POZNAŃSKICH SZEFÓW KUCHNI
W kategorii drób szefowie sięgną między innymi po perliczki. Perliczkę w pomarańczowej glazurze serwowaną na młodej marchewce i dzikim ryżu będzie można posmakować w restauracji Pastela. Przygotuje ją Marcin Michalski, szef kuchni Pasteli. Natomiast w Zagrodzie Bamberskiej będzie można spróbować przepiórki nadziewanej chlebem razowym z dojrzewającą karkówką i szarymi kluskami ze szczypiorkiem, które przygotuje szef kuchni Roman Kosmalski. Nie zabraknie także wielkopolskiej specjalności jaką jest pierś z kaczki. Ten składnik wziął na warsztat Łukasz Grzesik, szef kuchni City Kitchen. W jego daniu piersi z kaczki towarzyszyć będzie puree z batata z marchwią i ziemniakiem fondant.

Kreacje z jakościowej wieprzowiny będzie można skosztować między innymi w restauracji Platinum Palace, gdzie szef kuchni na Noc Restauracji przygotuje polędwiczki wieprzowe z duxelles z pieczarek w wędzonej szynce z sosem z trawy żubrowej i świeżymi szparagami. W restauracji 3 Kolory Adam Zastrożny przygotuje z kolei schab z wieprzowiny złotnickiej podawany ze smakową pianką.

Wyjątkową kreację z wołowiny opracował Tomek Trąbski, szef kuchni restauracji Blow Up 5050 w hotelu o tej samej nazwie. Będzie to polędwica wołowa ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki i sosem z kaczki. Bardzo zachęcająco zapowiada się także kreacja Marcina Mirzyńskiego, szefa kuchni restauracji Przedwiośnie w Gościńcu Sucholeskim. Nocnym daniem będzie tam polędwica wołowa na groszku cukrowym podana z gęsią wątróbką, szparagiem i pieczonym ziemniakiem w sosie pieprzowym. Latynoską interpretację wołowiny zaserwuje restauracja Cactus Factoria – danie o egzotycznej nazwie Fajitas de Res będzie składało się z grillowanej wołowiny podanej na warzywach z tortillą, salsą i kwaśną śmietaną kościańską.

Podczas Nocy Restauracji warto także spróbować królika, którego mięso jest delikatne i soczyste. W Pasteli Marcin Michalski przygotuje comber z wielkopolskiego królika w orzechowej panierce, podawany na młodym szpinaku z owocami leśnymi, sosem z ekologicznej aronii i kiełkami rzodkiewki. Z kolei Dominik Narloch w Hugo Restaurant poda skoki z królika z puree z marchewki z grillowaną dymką i oliwą szałwiową.

Tej niezwykłej nocy nie zabraknie również dań z typowo wielkopolskim akcentem, jakim są szparagi. To warzywo upodobał sobie Jakub Ignyś, szef kuchni restauracji Mosaica w hotelu Andersia. Szparagi wystąpią tuż obok wędzonego dorsza i wieprzowej kiełbasy i kaszy pęczak.

Niesłychaną frajdę dla miłośników dziczyzny przygotuje szef kuchni Le Palais du Jardin. Będzie to menu degustacyjne z dziczyzny, w którym znajdzie się między innymi: zupa z bażanta przyrządzona metodą fume z mięsem z bażanta i młodymi borowikami, wątroba z sarny lub z dzika glazurowana w głębokim port z orzechami włoskimi oraz świeżymi malinami, bazyliowe ravioli z sarniną marynowaną w owocach leśnego runa emulsją z borowików i trawą żubrową, filet z dzika w owocach jałowca oraz sorbet z owoców leśnych. Czy w menu znajdzie się wątroba z sarny czy z dzika zależeć będzie od pomyślności starań wielkopolskich myśliwych. Dania w Le Palais to gwarancja wyjątkowej świeżości, gdyż cała dziczyzna „rozbierana” jest na miejscu ze świeżo upolowanych zwierząt.

Dla smakoszy ryb podczas Nocy Restauracji układa się propozycja wycieczki obejmującej cztery adresy. W Restauracji Bazar 1838 szef kuchni Jacek Fedde przygotuje filet ze szczupaka podany z puree z natki pietruszki, młodymi ziemniakami gotowanymi w klarowanym maśle i karmelizowanym korzeniem młodej pietruszki. Pstrąg tęczowy gotowany metodą sous vide w towarzystwie dzikich ziół, piklowanego ogórka, puree z kopru włoskiego, pianą z wasabi, soli z palonego ogórka to jedna z propozycji przygotowanych przez Dominika Narlocha, szefa kuchni Hugo Restaurant. Autorską wariację na temat morskiego dorsza, ale w wielkopolskich dodatkach przygotował Jakub Ignyś szef kuchni Restauracji Mosaica. Jest to wędzony dorsz z kaszą pęczak, szparagami i pianką z palonego masła. Znakomitym zwieńczeniem uczty rybnej będzie wizyta w restauracji Kaskada położonej nad Jeziorem Kierskim, ale w granicach Poznania. W Kaskadzie spróbujemy tatara z pstrąga, deski ryb wędzonych czy włoskiej zupy z owocami morza i rakami. Jako danie główne tego wieczoru Jarosław Wołyński, szef kuchni Kaskady, zaserwuje suma z rusztu w sosie krewetkowym, pieczonego pstrąga z ziołami i mule.

Również w lokalach dalekich od wielkopolskich tradycji można będzie zasmakować dań opartych o jakościowe składniki właściwe dla ich kraju pochodzenia. Restauracja Cucina w City Parku przygotuje menu degustacyjne oparte o regionalne produkty pochodzące z Italii z nutą smaku orientu. Będzie można spróbować tam np. ośmiornicy, gruszkowego peccorino czy pieczonej wołowiny z makaronem soba i sosem miso. W Goko Resturacji Japońskiej na nocnych smakoszy czekać będzie szaszłyk z barramundi przekładany grillowanym porem, podawany na makaronie sobą z sosem na bazie ikry z ryb latających oraz wytrawnej sake. Goko przygotuje kilka niezwykłych japońskich potraw w wyjątkowo przystępnej cenie.

WARSZTATY KULINARNE
Noc Restauracji poprzedzą w Poznaniu cztery warsztaty ukazujące możliwości kreatywnego wykorzystania jakościowych składników z regionu Wielkopolski, które będą prowadzone przez szefów kuchni czterech restauracji. Warsztaty organizowane są we współpracy z Agencją Rynku Rolnego Uczestnicy będą mieli okazję poznać nowoczesne techniki kulinarne i ich zastosowanie w przygotowaniu potraw z regionalnych składników, dostarczonych od najlepszych wielkopolskich producentów. Wejściówki na warsztaty można zdobyć biorąc udział w konkursach organizowanych m.in. na stronie www.nocrestauracji.pl

Pierwszy warsztat odbędzie się w Restauracji Pastela w środę 15 maja. Podczas warsztatów szef kuchni Marcin Michalski wskaże jak przygotować unikatowe kreacje z mięsa perliczki i królika. Kolejny warsztat odbędzie się w czwartek 16 maja w restauracji 3 Kolory Cafe Bar & Restaurant. W jego ramach zaprezentowane zostaną możliwości wykorzystania wieprzowiny złotnickiej do kulinarnych kreacji. W niedzielę 19 maja w Hugo Restaurant odbędzie się specjalny warsztat poświęcony nowoczesnym technikom kulinarnym obróbki królika i ryb. Restauracja ta słynie z podejścia Slow Food, a jej szef Dominik Narloch wykorzysta między innymi technikę gotowania próżniowego sous vide. Ostatni zaplanowany warsztat będzie miał miejsce w Goko Resturacji Japońskiej we wtorek 21 maja. Szef kuchni Goko Patryk Jerzykowski pokaże jak wielkopolską wołowinę i wieprzowinę złotnicką wykorzystać w daniach kuchni japońskiej. Podczas warsztatów wykorzystane zostaną produkty regionalne od najlepszych wielkopolskich producentów. Między innymi wołowina z Zakładu Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., króliki z Przedsiębiorstwa Obrotu Królikami HYBRYDA Sp. z o.o., wieprzowina złotnicka z zakładu Nowicki Naturalnie oraz drób z hodowli AgroGreen.

Plan warsztatów kulinarnych poprzedzających Noc Restauracji 2013 w Poznaniu
Środa, 15.05 godz. 18:00
Restauracja Pastela
unikatowe kreacje z perliczki i królika

Czwartek, 16.05, godz. 18:00
3 Kolory Cafe Bar & Restaurant
możliwości wykorzystania wieprzowiny złotnickiej do kulinarnych kreacji

Niedziela, 19.05, godz. 11:00
Hugo Restaurant
nowoczesne techniki kulinarne obróbki wielkopolskiej jagnięciny i królika, gotowanie próżniowe sous vide

Wtorek, 21.05, godz. 18:00
Goko Restauracja Japońska
Wykorzystanie wielkopolskiej wołowiny i wieprzowiny złotnickiej w ciepłych daniach kuchni japońskiej

Wszelkie szczegóły dotyczące imprezy można znaleźć na stronie wydarzenia www.nocrestauracji.pl oraz www.facebook.com/nocrestauracji. Warto wziąć udział w konkursach z atrakcyjnymi nagrodami na stronie Nocy i wygrać m.in. jedną z ponad 120 wejściówek do restauracji. Wystarczy zostać zarejestrowanym użytkownikiem strony i odpowiedzieć na pytanie, jakie produkty regionalnej kuchni lubimy najbardziej. Losowanie będzie odbywało się codziennie od 13 do 23 maja.
Poznańskie restauracje biorące udział w Nocy Restauracji 2013:
3 Kolory cafe grill & Restaurant, Bazar 1838, BlowUp Hall 5050, Cactus Factoria, City Kitchen, Cucina, GOKO Restauracja Japońska, Hugo Restaurant, Kaskada, Le Palais du Jardin, Milano Ristorante, Mosaica, Pastela, Platinum Palace, Przedwiośnie w Gościńcu, Ratuszova, Zagroda Bamberska

O NOCY RESTAURACJI:
Noc Restauracji to pomysł na święto restauracji, które wspólnie tworzą największe w Polsce i Europie kulinarne wydarzenie. W drugiej edycji imprezy, która odbędzie się w piątek 24 maja 2013 roku bierze udział 60 wyselekcjonowanych, autorskich lokali z trzech miast: Białegostoku, Gdańska i Poznania. Ich szefowie kuchni przygotowują Nocne Dania oraz Nocne Menu, które będą dostępne tylko tej jednej nocy. Będą to wyjątkowe kreacje, które ukażą kunszt szefów kuchni, a ich cena skalkulowana będzie na bardzo atrakcyjnym poziomie. Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji będzie odczarowanie regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnych składników. Na nich bowiem opiera się sukces najlepszych restauracji w kraju i na świecie. Akcja rozpoczyna się o godzinie 19:00 i potrwa co najmniej do 02:00. Jest to godzina, do której restauracje gwarantują pracę kuchni. Organizatorzy i restauratorzy liczą, że podobnie jak w I edycji Nocy Restauracji w wielu lokalach goście bawić się będą do godzin porannych.

Juliusz Podolski

Czytaj też blog

 

Trackbacks for this post

  1. […] Nocne jedzenie w zeszłym roku skończyło się sukcesem. Restauracje była oblegane, a wiele z nich miało nawet kłopot pod koniec tej nietypowej nocy by zapewnić wszystkie potrawy w menu. Myślę, że i 24 maja w piątek, trzeba się przygotować na desant smakoszy nie tylko z Poznania. Menu, bowiem nie tylko, że jest specjalnie przygotowywane na ten dzień, ale i ceny są lekko odtłuszczone. Co i gdzie będzie  zjeść można przeczytać i obejrzeć na zdjęciach w moim materiale TUTAJ […]

Dodaj komentarz