Przeszłość przyszłości. Dożynki na Biskupiźnie (ZDJĘCIA)


Na scenie wystąpiły gościnnie zespoły z Macedonii, Serbii, Burundi, Czech i Łotwy biorące udział w XIV Festiwalu Sztuki Ludowej organizowanym przez Towarzystwo „Poligrodzianie”.

Ponadto na terenie muzeum odbyły się warsztaty, konkursy i referat o zmianach klimatycznych w ramach Szreniawskich Warsztatów Ekologicznych. W czasie pokazów trwał konkurs Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba, któremu towarzyszył połączony z degustacją pokaz gotowania żuru w wykonaniu Arkadiusza „Chlebodawcy” Andrzejewskiego.

Podejrzeć można było także wszystkie etapy tradycyjnego wypieku chleba na zakwasie, a także zakupić pachnące świeże bochny wypieczone w zabytkowym piecu chlebowym z przełomu XIX i XX w. przez Piekarnię Wiejską z Zębowa.

Fot. Hieronim Dymalski

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz