Przedświąteczne kontrole


Od początku grudnia br. inspektorzy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu prowadzą wzmożone, przedświąteczne kontrole: ciastkarni, zakładów cateringowych, produkcji pierogów, bazarów, jarmarków świątecznych, sklepów, magazynów oraz punktów sprzedaży obwoźnej ze szczególnym uwzględnieniem sprzedaży ryb.

Co roku kontrole sanitarne obejmują jakość produktów takich jak owoce, warzywa
i bakalie, terminy przydatności do spożycia i pochodzenia artykułów z zagranicy a także
przestrzeganie właściwych warunków przechowywania i magazynowania.
Podczas kontroli sprzedaży ryb sprawdzane są warunki sanitarno-higieniczne stoisk,
urządzeń i sprzętu, dokumentacja dostaw oraz czy zachowane są procedury dotyczące
humanitarnego uśmiercania ryb.
Ogółem przeprowadzono 66 kontroli, wstrzymano działalność w jednym
zakładzie prowadzącym handel obwoźny za niehigieniczne warunki sprzedaży ryb,
nałożono 9 mandatów karnych m.in. za brak czystości i porządku, brak higieny sprzedaży
nieopakowanych środków spożywczych w szczególności ryb wędzonych, bakalii, oraz
brak segregacji żywności przy sprzedaży a także podczas jej magazynowania i sprzedaż
przeterminowanych artykułów spożywczych.

Dodaj komentarz