Prace badawcze na Starym Rynku dopiero jesienią


Ulgi w związku z pandemią

Przesunięcie prac badawczych na Starym Rynku to nie jedyne udogodnienia jakie otrzymali restauratorzy prowadzący działalność gospodarczą w tym miejscu. W związku z pandemią ustalono preferencyjne stawki za najem powierzchni ogródka gastronomicznego oraz zmniejszenie wysokości kaucji. Dla usprawnienia realizacji umów najmu i w celu mobilizacji działań restauratorów po okresie epidemii COVID-19, wprowadza się stawkę promocyjną tj. 0,30 zł netto miesięcznie + VAT za 1m2 powierzchni najmu – do 30 czerwca. Stawka ta obowiązywała także za maj, niezależnie od dnia rozpoczęcia obowiązywania umowy.

Między 1 lipca a 31 października tego roku przedsiębiorcy mają płacić połowę standardowej stawki, tj. 20 zł netto miesięcznie + VAT za 1m2 powierzchni najmu. W przypadku najemców, którzy ze względu na ograniczenia przestrzenne, bezpieczeństwa publicznego lub estetyki, mogą prowadzić ogródki gastronomiczne lub stoiska promocyjne jedynie w formie stołów i krzeseł, bez podestów i innych elementów opłata wynosi 50% standardowej stawki, tj. 10 zł netto miesięcznie + VAT za 1 m2 powierzchni najmu.

O około ⅓ zmniejszono również kaucję zabezpieczającą w sezonie 2020, w przypadku najemców, którzy w roku poprzednim przestrzegali zasad urządzania i funkcjonowania ogródków, w tym zasad współżycia społecznego, nie zalegali z płatnością czynszu najmu przez okres dłuższy niż 14 dni. Kaucja dla ich wynosi 2000 zł. Dla tych, którzy podejmują się po raz pierwszy prowadzenia ogródka gastronomicznego lub stoiska promocyjnego kwota kaucji mieści się między 2000 a 3300 zł. RB

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz