„Poznańska Pyra” w Szreniawie (ZDJĘCIA)


Po raz czwarty na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie została zorganizowana impreza plenerowa pod nazwą „Poznańska Pyra”. Zobacz zdjęcia z niedzielnej imprezy.

Poznańska pyra Szreniawa 07

Podczas imprezy Poznańska Pyra zorganizowano konkurs na najlepszego bambrzoka. W konkursie wzięło 11 bambrzoków. Wygrał ten przygotowany przez Ewę Michalską z restauracji TOGA w Poznaniu, drugie miejsce zajął bambrzok  Koła Gospodyń Wiejskich z Szreniawy, trzeci był zrobiony przez Danutę Okuniewską z Poznaniu. Wyróżnione zostały także dwa bambrzoki – Ireny Talagi i Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich z Rozdrażewa.

Fot. Hieronim Dymalski

1 komentarz

  1. Stachu pisze:

    Jeśli chodzi o bambrzok to u nas bambrzok a na na Kurpiach rejbak bardzo podobne do siebie.

    Rejbak, znany również jako kugiel i babka ziemniaczana.
    Przepis jest prosty, pamiętać należy tylko o jednej rzeczy – przygotowaniu dużej porcji!
    Zaraz po upieczeniu, na gorąco, zjada się przypieczone boki, resztę rejbaka trzeba ostudzić i następnego albo jeszcze tego samego dnia pokroić w cienkie plastry i dobrze zrumienić na patelni.

    Składniki na 4-6 porcji:
    3 kg ziemniaków
    2-3 duże cebule
    6-8 plastrów (1/2 cm) ładnego, chudego boczku*
    2 jajka
    4 łyżki oleju
    4-6 łyżek (można dodać i więcej) majeranku
    pieprz zwykły i ziołowy do smaku

    Dodatkowo:
    olej do posmarowania blaszki

    Wykonanie:
    Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (specjalnej do ziemniaków lub o drobnych oczkach).
    Cebulę pokroić w kostkę i dobrze zeszklić na oleju.
    Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na suchej patelni.
    Wszystkie powyższe składniki wymieszać z rozbitymi jajkami i przyprawami.

    Blaszkę o grubych bokach (ja używam ceramicznego naczynia) posmarować olejem i wyłożyć ciasto.
    Piec rejbaka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 1,5 do 2 godzin.

    Podawać na gorąco z kiszoną kapustą lub ogórkami i innymi ulubionymi dodatkami.

    *poza boczkiem można dodać kiełbasę, którą również należy przesmażyć na patelni

Dodaj komentarz