Znakomitości polskiej gastronomii spotkały się w ramach drugiego regionalnego spotkania Tour Gault&Millau w poznańskiej restauracji Concordia Taste. Wzięło w nim udział blisko 100 mistrzów kuchni, którzy znaleźli się już w żółtym przewodniku G&M, ale także ci, którzy do tego wydarzenia pretendują z województwa wielkopolskiego i dolnośląskiego. Są to absolutni wirtuozi w swojej profesji. W trakcie imprezy wręczono również nagrody. Dwaj poznańscy kucharze odebrali wyróżnienia: Michał Kuter i Adam Adamczak
To drugie z cyklu spotkań pod hasłem „Gault&Millau Tour”, które Gault&Millau Polska zorganizował w tym roku. Polskę podzielono na cztery regiony, w których są organizowane spotkania. Pierwszy „zlot” najlepszych szefów kuchni odbył się w Warszawie, a następne zagoszczą we wrześniu w Krakowie i w Trójmieście.
Na spotkania zapraszani są szefowie kuchni z danego regionu reprezentujący restauracje, które w tym sezonie znalazły się pod lupą inspektorów Gault&Millau. Samo zaproszenie jest już dla szefów kuchni dowodem uznania. Spotkanie Gault&Millau Tour jest dla szefów kuchni rzeczywistym forum wymiany doświadczeń, źródłem kulinarnych inspiracji, płaszczyzną do wymiany wiedzy.
Najlepszymi w poznańskiej edycji Touru zostali:
• Szef Roku – Michał Kuter, szef kuchni i właściciel restauracji A nóż, widelec w Poznaniu
• Szef Jutra – Tomasz Połom z Uroczyska Siedmiu Stawów w Goli Dzierżoniowskiej
• Młody Talent – Adam Adamczak z Concordia Taste w Poznaniu
• Kobieta Szef – Justyna Słupska-Kartaczowska z Restauracji Acquario we Wrocławiu
• Kuchnia Tradycyjna – Andrzej Klimek z Pałacu Tłokinia.
Laureaci zaprezentowali swoje popisowe dania, a goście mogli nie tylko je oglądać, ale także ich skosztować. Niestety odbyły się tylko cztery prezentacje, ponieważ Tomasz Połom nie mógł dojechać. Uwagę precyzją i pomysłowością w doborze dodatków zachwycił Michał Kuter, który do swego katalogu zup „misternie podawanych” dołączył barszcz biały. Legendą owiana jest już zupa szczawiowa, a niedawno zadebiutowała na kolacji Poznańscy Kucharze Razem zupa owocowa. Całą imprezę ze swadą zwykłą sobie poprowadził Paweł Loroch, towarzysze tryskającą uśmiechem i celnym komentarzem Justyną Adamczak redaktor naczelną Gault&Millau.
Oprócz stoisk firm wspierających wydawnictwo pojawili się także lokalni dostawcy: serowar Marek Grądzki oraz Podlaska Chata Wędzarnia Sokoły z wędlinami. Spotkanie zakończył lunch wydany przez Concordia Taste.
Fot. J. Podolski