Poznaniak walczy o kulinarnego Oscara


Zmagania czołowych kucharzy Europy potrwają dwa dni. Rywalizację można śledzić na żywo na stronie: https://www.bocusedor.com/en/live. Poznaniak wraz ze swoim pomocnikiem Patrykiem Paczkowskim przygotowują konkursowe dania pierwszego dnia turnieju, który zakończy się ok godz. 14:30. Zwycięzców natomiast poznamy w piątek, 16 października ok. godz. 17:00.

Jakub Kasprzak jest szóstym Polakiem, który bierze udział Bocuse d’Or Europe i jednocześnie ma szansę na kwalifikację do światowego finału.w Lyonie. Do tej pory tylko jednemu kucharzowi z Polski udało się ta sztuka, w 2011 r. dokonał tego związany z Poznaniem Rafał Jelewski.

Jakub Kasprzak jest miłośnikiem nowoczesnej kuchni z domieszką tradycyjnej kuchni francuskiej. Laureat ogólnopolskich konkursów – Kulinarnego Pucharu Polski czy Wine&Food Noble Night. W 2008 roku szkolił się w Instytucie Paula Bocuse. Doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. w Kanadzie, USA, Grecji, Norwegii.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz