Poznań to trzecie polskie miasto po Warszawie (dołączyła w 1997 r.) i Krakowie (od 2008 r.), które trafi na karty czerwonego przewodnika.
– Gastronomiczna oferta Poznania została dostrzeżona przez najważniejszy przewodnik kulinarny na rynku. Świadczy to ogromnym potencjale naszej oferty. Właśnie dołączyliśmy do gastronomicznej czołówki, do grona miast, które każdy smakosz powinien odwiedzić – mówi Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), odpowiedzialnej między innymi za promocję kulinarnej oferty miasta. – Od wielu lat oferta kulinarna Poznania zyskiwała popularność i stawała się coraz ważniejszym elementem wyboru kierunku podróży. Dziś kulinaria są jednym z głównych argumentów przemawiającym za wizytą w naszym mieście i mamy wrażenie, że wkrótce staną się tym wiodącym.
Informacja o wyróżnieniu, bo tak należy traktować zapowiedź dołączenia Poznania do przewodnika, publikowana jest w bardzo trudnym dla polskiej gastronomii momencie. Tym bardziej należy docenić starania branży, która mimo niesprzyjających okoliczności skupiła na sobie uwagę najważniejszych recenzentów kulinarnych na świecie.