Poznań w przewodniku Michelin


Poznań to trzecie polskie miasto po Warszawie (dołączyła w 1997 r.) i Krakowie (od 2008 r.), które trafi na karty czerwonego przewodnika.

– Gastronomiczna oferta Poznania została dostrzeżona przez najważniejszy przewodnik kulinarny na rynku. Świadczy to ogromnym potencjale naszej oferty. Właśnie dołączyliśmy do gastronomicznej czołówki, do grona miast, które każdy smakosz powinien odwiedzić – mówi Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), odpowiedzialnej między innymi za promocję kulinarnej oferty miasta. – Od wielu lat oferta kulinarna Poznania zyskiwała popularność i stawała się coraz ważniejszym elementem wyboru kierunku podróży. Dziś kulinaria są jednym z głównych argumentów przemawiającym za wizytą w naszym mieście i mamy wrażenie, że wkrótce staną się tym wiodącym.

Informacja o wyróżnieniu, bo tak należy traktować zapowiedź dołączenia Poznania do przewodnika, publikowana jest w bardzo trudnym dla polskiej gastronomii momencie. Tym bardziej należy docenić starania branży, która mimo niesprzyjających okoliczności skupiła na sobie uwagę najważniejszych recenzentów kulinarnych na świecie.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz