Poznań Food Days już wkrótce


Miłośnicy sztuki kulinarnej będą mieli powody do zadowolenia. Od 11 do 15 sierpnia odbędzie się pierwsza edycja imprezy pod nazwą Poznań Food Days, która jednoczy szereg wydarzeń kulinarnych. W programie przewidziany jest m. in. dobrze już znany Jarmark Dobrego Smaku, ale też wiele nowości, w tym akcja W tytce i na patyku czy pokazy filmowe Films For Food.

Pierwsza edycja Poznań Food Days odbędzie się w Poznaniu od 11 do 15 sierpnia 2017 roku. Projekt, który koordynuje Gabinet Prezydenta i Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, skupi wiele różnorodnych wydarzeń kulinarnych. Na Starym Rynku ponownie zagości jarmark, będą też warsztaty kulinarne i pokazy filmowe. Będzie można też spróbować specjalnych potraw, inspirowanych filmami. Restauracje w Poznaniu i okolicach przygotują specjalne menu oraz regionalne przekąski w konwencji tapas.

– Poznań ma bardzo bogatą tradycję kulinarną. Możemy poszczycić się wyjątkowymi przysmakami kuchni regionalnej. Ponadto mieszkają tu i pracują znakomici szefowie kuchni. Chcemy odkryć przed poznaniakami niektóre z tajemnic ich kunsztu, dlatego organizujemy
w naszym mieście pierwsze Poznań Food Days. Myślę, że każdy znajdzie dla siebie interesujące smaki i miejsca, których dotąd nie odwiedzał – mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Na Poznań Food Days składa się szereg wydarzeń. Jednym z głównych filarów jest uznany Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, którego jedenasta edycja odbędzie się właśnie w dniach 11-15 sierpnia. Jak co roku na poznańskim Starym Rynku odbędzie się Jarmark Dobrego Smaku. Festiwal wykracza jednak daleko poza stare miasto. Organizatorzy zapraszają do wspólnego odkrywania najsmaczniejszych zakamarków Jeżyć, Śródki
i Łazarza. Po kilkuletniej przerwie powróci też konkurs na najlepszą kaczkę po poznańsku. Tytułu bronić będzie restauracja Monidło, która zdobyła go w 2010 roku.

Films For Food

11 -13 sierpnia w poznańskim Kinie Pałacowym odbędzie się niecodzienne wydarzenie filmowe – Films For Food. To przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej, a także niezależnie, przygotowywane w restauracjach, kolacje inspirowane filmami.

Films For Food Poznań potrwa trzy dni, a wśród zaprezentowanych filmów znajdą się między innymi głośny dokument „Czerwona obsesja” odsłaniający kulisy światowego rynku wina, „Mrówki na krewetce” dokumentujące kilkutygodniowy pobyt ekipy słynnej restauracji Noma w Tokio czy ekranizacja książki-manifestu „W obronie jedzenia” Michaela Pollana. Każdego wieczoru będzie też można wziąć udział w specjalnych filmowych kolacjach, których menu powstaje z inspiracji prezentowanymi w przeglądzie filmami. Na specjalne wieczory zapraszają The Time przy Młyńskiej 12, Szarlotta Bistro przy Świętosławskiej oraz Concordia Taste przy Zwierzynieckiej.

Zielony Targ

W sobotę 12 sierpnia miłośnicy kuchni regionalnej, tradycyjnych dań i ekologicznej żywności powinni odwiedzić Plac Bernardyński, gdzie od 8 rano odbywać się będzie festiwalowy Zielony Targ. Organizatorzy proponują degustacje potraw na bazie ekologicznych i lokalnych produktów. Gotować będą szefowie kuchni znanych poznańskich restauracji. Nie zabraknie konkursów dla dzieci, muzyki na żywo, w tym koncert Witka Łukaszewskiego, jednego
z najlepszych polskich gitarzystów oraz pogadanek o zdrowym jedzeniu.

W tytce i na patyku

Akcja promocyjna będąca jednym z elementów sierpniowego długiego weekendu kulinarnego zakłada, że lokale biorące w niej udział oferują swoim gościom dania
w konwencji „street food” – serwowane na tackach, patykach czy w papierze, to dania łatwe do zjedzenia na miejscu i zabrania na wynos. Proste, smaczne, niedrogie, a często inspirowane tradycjami kulinarnymi wielkopolski. Promocja ma zachęcić do odwiedzania wielu miejsc i próbowania różnych propozycji. Lista lokali, biorących udział w akcji promocyjnej jest wciąż otwarta. Zgłoszenia z propozycją festiwalowego menu przyjmowane będą do 1 sierpnia.

Kulinarne duety

Podobnie jak w przypadku akcji promocyjnej W tytce i na patyku, tak również lista uczestników Kulinarnych duetów jest otwarta. Zgłoszenia również przyjmowane będą do 1 sierpnia. Partnerzy akcji, czyli lokale gastronomiczne, przygotowują autorskie menu degustacyjne złożone z min. 3 różnych dań. To propozycja dla miłośników jakościowej, autorskiej kuchni.  Akcja ma na celu prezentację charakteru restauracji i ich specjalności. Chcemy także przedstawić szefów kuchni i kucharzy, którzy tworzą te niezwykłe dania. Festiwalowe menu przygotują duety, których autorskie kreacje dostępne będą w partnerskich restauracjach przez wszystkie pięć dni akcji.

Piwne menu

Poznań Food Days to okazja na spotkanie z ludźmi, którzy znają sztukę piwowarską, są znawcami piwa i lubią o nim opowiadać. Lech Browary Wielkopolskie zapraszają do zwiedzania zakładu, w którym powstają piwa spod marki Lech, a także do udziału
w warsztatach piwnego smaku oraz foodpairingu. W programie m. in. techniki degustacji piwa, sztuka degustacji i podstawy sensoryki złotego napoju, gatunki piwa oraz sztuka doboru odpowiedniego szkła. Natomiast foodpairing to warsztat dla każdego, kto czuje, że wie o piwie już całkiem dużo i chciałby wejść na kolejny etap piwnego wtajemniczenia. Prowadzący – Wojciech Brodziak – piwny kiper i degustator w panelu sensorycznym poznańskiego browaru przedstawi zasady łączenia poszczególnych gatunków piwa z jedzeniem, przeprowadzi degustację 3 stylów piwa z zestawami przekąsek i nauczy uczestników serwować piwo po czesku.

Szczegółowy program Poznań Food Days znajduje się na stronie www.poznanfooddays.pl

1 komentarz

  1. Nadobe pisze:

    Byłem bardzo szczęśliwy że znalazłem to miejsce w sieci. Chyba powinienem co najmniej wyrazić uznanie za twój trud. Ja niewątpliwie będę polecał to miejsce i częściej odwiedzał żeby przejrzeć nowe rzeczy

Dodaj komentarz