Powstanie Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego


Turystyka kulinarna zdobywa coraz większą popularność. Dzieli się ją na szlaki dziedzictwa kulinarnego danego regionu oraz na szlaki monograficzne poświęcone określonej grupie produktów.

– Taka forma turystyki jest bez wątpienia jedną z przyjemniejszych. Na dodatek można ją uprawiać przez cały rok. Pozwala też jednocześnie poznawać lokalne atrakcje turystyczne – wyjaśniał Jan Babczyszyn, prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, jeden z inicjatorów powstania Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

W trakcie spotkania przedstawiono m.in. wstępną koncepcję i korzyści wynikające z jego ewentualnego powstania. I to nie tylko dla samego powiatu, ale również dla poszczególnych gmin. Zaprezentowano również działający już szlak kulinarny – Smaki Dolnego Śląska, którego przedstawiciele byli obecni na konferencji. Projekt ma wystartować jeszcze przed przyszłorocznymi wakacjami. TS

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz