Powstał wyjątkowy przewodnik po poznańskiej gastronomii


„Fyrtle – My tu jemy” to niezwykła publikacja będąca autorską selekcją miejsc na kulinarnej mapie stolicy Wielkopolski, które warto odwiedzić. Książka do dystrybucji trafi w sobotę, 11 listopada. Będzie można ją kupić w Centrum Kultury Zamek i za pośrednictwem Wydawnictwa Miejskiego Posnania.

Fyrtle - My tu jemy

Premiera publikacji, która jest efektem współpracy Miasta Poznania z Magdaleną Stanek i Mateuszem Spurtaczem, blogerami z MYTUJEMY, odbyła się w piątek.

– Poznań to miasto ze świetną kuchnią, pełne niezwykłych, godnych polecenia restauracji. Czasem trudno się wręcz zdecydować, w której zjeść. Dlatego wspólnie z MYTUJEMY chcemy pomóc mieszkańcom w wyborze – mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. – W książce czytelnicy znajdą jednak nie tylko opisy restauracji, barów czy kawiarni, ale także historie z poznańskich fyrtlii opowiedziane przez ludzi związanych z lokalną gastronomią. Zachęcam do lektury.

MYTUJEMY oprócz pokazywania znanych już adresów odwiedzili także miejsca mniej popularne, zlokalizowane na uboczu gastronomicznego centrum. W publikacji znalazło się ponad 200 lokali rozsianych po wszystkich 42 poznańskich osiedlach.

Książka do dystrybucji trafi 11 listopada. Będzie ją można kupić w księgarni Bookowski w Centrum Kultury Zamek oraz w sklepie online Wydawnictwa Miejskiego Posnania, a także w Centrum Informacji Kulturalnej przy ul. F. Ratajczaka 44.

Ponadto 11 listopada w CK Zamek o godz. 12:00 będzie można spotkać się z autorami „Fyrtle – My tu jemy” –  Magdaleną Stanek i Mateuszem Spurtaczem.

Książka powstała w ramach miejskiego programu „Fyrtle”, którego celem jest wzmacnianie tożsamości lokalnej.  JZ

Dodaj komentarz