„Smaczny Kołobrzeg. Kuchnie rejonu kołobrzeskiego” to książka, która powstaje z pasji jaką jest historia kuchni regionalnej. Pomysł na książkę jest próbą uratowania od zapomnienia niematerialnego dziedzictwa tej części Pomorza Zachodniego.
Do tej pory nie było takiej publikacji. Nie ma też zbyt wielu opracowań dotyczących kultury i sztuki kulinarnej okolic Kołobrzegu.
– Opracowanie starych zapomnianych receptur kulinarnych z Pomorza, to coś więcej niż napisanie jeszcze jednej książki kucharskiej. Odtworzenie dawnych przepisów nie jest rzeczą łatwą. Trzeba je najpierw znaleźć: w zapomnianych starych książkach, wspomnieniach, zeszytach, karteczkach. Potem trzeba te zapiski zrozumieć. A potem już tylko kupić właściwe składniki i zająć się: gotowaniem, smażeniem, pieczeniem. Na koniec należy potrawę elegancko ułożyć na talerzu, sfotografować, a potem można już próbować jak smakuje i delektować się tym historycznym smakiem – mówi pomysłodawczyni i wydawca książki Beata Mieczkowska-Miśtak.
Do książki włączyło się wiele hoteli, które są wizytówką miasta i powiatu kołobrzeskiego. W hotelu Leda, w którym szefem kuchni jest znakomity kreator smaku Andrzej Jakomulski – pasjonat kuchni regionalnej, wykładowca w Europejskim Centrum Edukacji w Koszalinie, gdzie realizuje projekt: „Akademia mistrzów kuchni”, uczestnik wielu konkursów kulinarnych w Polsce, a także sędzia kulinarny w konkursach: Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, Primerba Cup i Festiwal Ryb Bałtyckich – powstają między innymi zdjęcia do książki.
– Cieszę się, że mogliśmy włączyć się z naszymi przepisami do tej książki – mówi właściciel hotelu Leda Marek Różewski. – Mamy znakomitego szefa kuchni, którego dania zasługują na promocję w tej książce. Robert Gauer, który fotografuje te dania do mistrz fotografii. Od początku kibicuję temu przedsięwzięciu. Jestem przekonany, że to będzie hit wydawniczy.
Starosta kołobrzeski Tomasz Tamborski, smakosz i pasjonat gotowania mocno zaangażował się także w ten projekt. Na jego potrzeby wybierał produkty do dania i gotował potrawę zainspirowaną kuchnią kołobrzeską.
– Dzięki tej książce poznajemy historyczne potrawy naszego regionu i te, które wywodzą się z naszej tradycji – mówi starosta Tomasz Tamborski. – Kuchnia powiatu kołobrzeskiego jest smaczna i bogata, ale dotąd była mało znana. Jestem przekonany, że książka będzie dobrze promować regionalne produkty i potrawy przez co przyczyni się do rozwoju turystyki kulinarnej w pełniejszym niż dotąd wydaniu.
– My mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego potrzebujemy historii, która nas łączy z tym miejscem – podkreśla członek zarządu województwa zachodniopomorskiego Anna Mieczkowska, mieszkanka Kołobrzegu, która udzieliła patronatu książce. – Do tej pory nie mieliśmy naszej lokalnej książki na ten temat. Teraz jest już blisko i cieszę się z tego. Nasz region zasługuje na pierwszą w powojennej historii naszej małej ojczyzny kołobrzeską książkę kulinarną.
Fot. Robert Gauer