Port Sołacz – nowe miejsce na restauracyjnej mapie Poznania (ZDJĘCIA)


– Inspiracją był styl sołacki. Projekt nawiązuje do pierwotnego charakteru budynku, który wraz z kolonią luksusowych willi autorstwa J. Stubbena, wpisują się po dziś dzień w naturalną dolinę Bogdanki. Zmiany zewnętrzne są zachowawcze. Jasna drewniana oranżeria ma stworzyć atmosferę przypominającą dawny klimat parkowy sprzyjający odpoczynkowi. W tym celu zaprojektowaliśmy też rozległe tarasy tonące w zieleni z widokiem na stawy Sołackie. Powiększyliśmy okna drewnianej części oranżeryjnej, które wychodzą na taras. Sięgają teraz samej podłogi i nawiązując do oryginalnego wyglądu, mają silnie podkreślone szprosy przywracające elewacji plastyczność – mówi architekt Ewelina Jankowska, z pracowni EV Architects, odpowiedzialna za cały projekt modernizacji budynku oraz wnętrz w całym obiekcie.

Wnętrza budynku będą zdobić historyczne zdjęcia dzielnicy willowej i Parku Sołackiego oraz autorskie grafiki Piotra Kuchcińskiego, jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich projektantów. Abstrakcyjne pracy przedstawiające geometryczne kształty, proste formy i kombinacje kolorystyczne, zostały zaprojektowane przez artystę na specjalne zamówienie Portu Sołacz.

Znakomita kuchnia i wina z całego świata

We wnętrzu restauracji znajdzie się aż 155 miejsc siedzących. W sezonie letnim dodatkowo 120 osób, będzie mogło korzystać z restauracyjnego tarasu. Zewnętrzna część budynku będzie miała charakter wakacyjnego kurortu z dwoma tarasami i barem letnim.

Port Sołacz to restauracja casual dining. Oferta Portu będzie szeroka i zaspokoi gusta zarówno koneserów dobrej kuchni, jak i wina. Restauracja będzie serwowała autorskie dania, którymi pomysłodawcami są dwaj szefowie kuchni – Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski. Obaj to laureaci Kulinarnego Pucharu Polski 2019, najważniejszego w Polsce konkursu dla profesjonalnych kucharzy.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz