POLAGRA: Żywność to podstawa


Jaka przyszłość czeka mięso?
POLAGRA to także liczne wydarzenia branżowe, które nawiązują do sytuacji w branży, trendów konsumenckich. W tym roku podczas targów odbędzie się m.in. wspierany przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii kongres POLAGRA EXPORT MEETING (5 października, pawilon 5). Omówione zostaną m.in. wyniki eksportowe z ostatnich lat, które staną się wstępem do rozmowy na temat perspektyw rozwoju eksportu, zagrożeń i szans. Przedstawione zostaną narzędzia wspierające rozwój eksportu. Dyskusji zostanie poddany temat promocji polskiej żywności poza granice kraju.

Uczestnicy Międzynarodowego Forum Rynku Mięsnego będą dyskutować o fundamentalnych problemach tego sektora. Omawiane będą takie zagadnienia, jak: żywność przyszłości w kontekście szybko zmieniających się wzorów konsumpcji, krajobraz polityczny i jego implikacje dla sektora mięsnego, konsekwencje strategii „Od Pola do Stołu”, handel w czasach post-COVID, a także kryzys związany z ASF i atakami na hodowców zwierząt.

Organizatorzy targów wraz z partnerami zaplanowali też szkolenia na temat najnowszych trendów i obowiązków prawnych w oznakowaniu, opakowaniu i dystrybucji żywności oraz dotyczące takich zagadnień jak ulga na robotyzację w przedsiębiorstwach branży spożywczej oraz opakowaniowej. Pierwszego dnia targów odbędzie się także Hotel Investors Meeting.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz