POLAGRA: Żywność to podstawa


Suknia z masy cukrowej
Podczas targów nie zabraknie specjalnych stref warsztatowych i pokazowych. Przez trzy dni trwać będą m.in. pokazy kulinarne Master Class Show. Poprowadzą je znakomici szefowie kuchni, w tym Paweł Salamon, Tomasz Zdrenka, Jakub Walczak, Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski – wszyscy stanęli na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski, najbardziej prestiżowego konkursu dla profesjonalistów w Polsce. Do tego grona dołączy Ewa Drzewicka – cukiernik, złota medalistka Olimpiady Kulinarnej IKA 2020 oraz Mistrzostw Świata, która podczas swojego pokazu wykreuje projekt sukni z masy cukrowej, papieru i koronek.

Przez cały czas będzie można też kibicować uczestnikom ogólnopolskiego konkursu dla piekarzy Master Baker (pawilon, 5, stoisko 132 w strefie konkursowej). Rywalizacja odbędzie się w czterech kategoriach: piekarze zawodowcy, piekarze amatorzy, Koła Gospodyń Wiejskich, uczniowie szkół. To będzie wielki finał, podczas którego zawodnicy będą przygotowywać wypieki. Przerwy pomiędzy poszczególnymi konkurencjami wypełnią prelekcje, podczas których objaśnione zostanie m.in. czym pieczywo jest i jak rozpoznać pieczywo wartościowe.

Równocześnie odbywać się będzie także Forum Piekarskie – Zdrowe Pieczywo. Gościem specjalnym tego wydarzenia będzie Paweł Ciążyński – mistrz piekarski, cukierniczy, który zajął 2. miejsce w finale Krajowych Eliminacji do Pucharu Świata w Piekarstwie w 2014 r .

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz