POLAGRA: Wszystko kręci się wokół jedzenia


Zmagania młodych cukierników, kucharzy czy kelnerów, warsztaty kawowe lub lodowo-cukiernicze – to niektóre atrakcje targów POLAGRA, które zaczęły się dziś na Międzynarodowych Targach Poznańskich.  

Targi POLAGRA to trzy salony tematyczne: Food, Horeca i Foodtech. W pierwszym prezentowana jest żywność, Horeca to wyposażenie restauracji czy hoteli – od zaplecza kuchennego po recepcję. W salonie Foodtech zapoznać się można z maszynami i urządzeniami do przemysłu spożywczego, np. do dozowania czy pakowania.

POLAGRA to też możliwość zdobycia nowych umiejętności: warsztaty kulinarne pod okiem uznanych szefów kuchni, warsztaty lodowo-cukiernicze, podczas których będzie można poznać podstawy produkcji lodów i czekolady, i kawowe, które nauczą m.in. wypalania idealnych ziaren.

Młodzi na start

Przez wszystkie trzy dni targów odbywać się będą Eliminacje Krajowe WorldSkills 2020 organizowane przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji. To konkurs dla młodych talentów – uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Zmierzą się w takich konkurencjach, jak: gotowanie, cukiernictwo, serwis restauracyjny oraz carving (rzeźbienie w owocach i warzywach).

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz