Podsumowanie wakacyjnych kontroli sanepidu


W okresie wakacyjnym pracownicy Oddziału Higieny Żywności Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Poznaniu prowadzili wzmożone, weekendowe sanitarne kontrole w obiektach produkujących i sprzedających żywność w miejscowościach wypoczynkowych, w pobliżu jezior i ogródków działkowych.

Ogółem przeprowadzili 48 kontroli –   w lipcu 28 i nałożyli dwa mandaty; w sierpniu 20 kontroli i cztery mandaty.

Nieprawidłowości, dotyczyły m.in. braku informacji dla klienta o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, niewłaściwe warunki przechowywania żywności łatwo psującej, obecność szkodników (much), brak ciepłej wody przy umywalce do mycia rąk, brudne pojemniki do przechowywania pieczywa oraz niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny czyli brak czystości pomieszczeń i sprzętu pomocniczego.

Wydali stosowne polecenia dotyczące usunięcia niezgodności w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Dodaj komentarz