Plakiety przewodnika Michelin rozdane


W przewodniku zostało ujętych aż 49 lokali z Polski. Restauracja z Krakowa „Bottiglieria 1881”, otrzymała dwie Gwiazdki Michelin, a warszawski koncept kulinarny „NUTA” – jedną. Siedem restauracji otrzymało wyróżnienia Bib Gourmand. Dodatkowo 39 lokali zostało wyselekcjonowanych i rekomendowanych przez inspektorów Michelin.

System oceny Gwiazdek Michelin został wprowadzony w 1926 roku i pierwotnie miał na celu promowanie podróży samochodem i zachęcanie kierowców do korzystania z usług hoteli i restauracji. Przewodnik Michelin ocenia restauracje na podstawie różnych kryteriów, takich jak jakość produktów, technika kulinarna, oryginalność, smak i wartość kulinarnej podróży. Gwiazdki są przyznawane przez anonimowych inspektorów, którzy odwiedzają restauracje incognito i oceniają każdy aspekt doświadczenia kulinarnego. Proces oceny i wizyty inspektorów objęte są tajemnicą i stanowią sekret strzeżony od prawie stu lat, bo niemal tyle liczy sobie historia czerwonej książeczki Michelina.

Poznań to trzecie w Polsce miasto, które obok Warszawy i Krakowa zostało zrecenzowane w przewodniku. Publikacja uważana jest za drogowskaz dla smakoszy, a miasta w niej wspomniane zyskują popularność i rozpoznawalność, która w istotny sposób pobudza rynek gastronomiczny i znacząco przyczynia się do jego rozwoju.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz