Pizza – smak tradycji kontra nowoczesność


Historia pizzy jest długa i według niektórych może sięgać nawet czasów starożytnych. Mimo to szczyt jej popularności przypada dopiero na ostatnie kilkadziesiąt lat, a w każdym kraju można natknąć się na wyjątkowe wersje tej potrawy. Jak bardzo pizza ewoluowała, od tej tradycyjnej formy po tę, którą delektujemy się dziś?

Tradycyjna pizza – jak powstała?

Za pierwowzór pizzy w postaci, w jakiej znamy ją dziś, uważa się margheritę. Jej historia rozpoczyna się w 1889 roku, kiedy to Raffaele Esposito, piekarz z Neapolu przyrządził na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej potrawę nawiązującą do barw narodowych Włoch. Na okrągłym cieście znalazły się więc bazylia, ser mozzarella oraz pomidory, odpowiadające zieleni, bieli i czerwieni na włoskiej fladze. Pizza przyrządzana w tej formie przetrwała do dziś i jest to w zasadzie podstawowe danie serwowane w każdej pizzerii.

Pizza za oceanem

Oczywiście historia pizzy nie kończy się we Włoszech. Przez dziesięciolecia potrawa stała się niesamowicie popularna, a dziś można ją zamówić niezależnie od tego, w jakim kraju się znajdujemy.

Bardzo ważnym przystankiem w historii pizzy jest Ameryka. Recepturę tworzenia tej potrawy przywieźli do Stanów Zjednoczonych włoscy imigranci w pierwszej połowie XX wieku. Na początku powoli podbijała Nowy Jork, a jej cechą charakterystyczną było cienkie ciasto i chrupiące brzegi. Z czasem pizza stała się popularna w całym kraju, co doprowadziło to powstania m.in. wynalazków takich jak Chicago style pizza.

Smaki orientu

Pizza podbiła nie tylko Amerykę, ale dotarła również do Azji. Najbardziej zbliżoną potrawą tego typu jest tarte flambée – ciasto chlebowe zapiekane z cebulą, boczkiem i śmietaną. Poza tym warto spróbować jeszcze japońskiego okonomiyaki i chińskiego cong you bing.

Czas na nowe smaki

Jak widać, pizzę w różnych odmianach jada się wszędzie. Twórcy z odmiennych zakątków świata wciąż eksperymentują z przepisami i dodają do potrawy coraz to nowe składniki. Dziś w pizzeriach możemy zamówić nie tylko na tradycyjną margheritę, ale także pizzę z ananasem, owocami morza, różnymi odmianami sera itp. Odwiedzając niektóre restauracje, możemy sami poeksperymentować i stworzyć unikalny smak. Podczas wizyty w poznańskiej pizzerii Dominium mamy możliwość wyboru niecodziennych dodatków według naszego uznania.

Dodaj komentarz