Pierwsze poznańskie pożegnanie Szparagożerców


21 czerwca w Barze Pomes w Galerii Panorama odbędzie się PIERWSZE POZNAŃSKIE POŻEGNANIE SZAPRAGOŻERCÓW. Natchnieniem do niego jest tekst piosenki, którą swego czasu śpiewał Wiesław Michnikowski Addio Pomidory, żegnając się z tomatami. Prawdziwi Szparagożercy traktują 26 czerwca, dzień Św. Jana, jako ostatni dzień zbioru szparagów.

tło4 - Kopia

Wszyscy obchodzą początek sezonu wprowadzając karty sezonowe w restauracjach. Organizatorzy spotkania idą na przekór i żegnać będą szparagi tak hucznie i tak obficie, by ich smak pozostał w pamięci na długo, a może nawet do kwietnia przyszłego roku.

DSC03485 - Kopia

21 czerwca o godzinie 18.00 w BARZE POMES odbędzie się wielka szparagowa uczta. Przygotowanych zostanie kilka wspaniałych dań:
– tradycyjnie szparagi z wody z prażoną bułką tartą
– pizza ze szparagami
– zielone szparagi w cieście francuskim
– szparagi na słodko karmelizowane z rokietnikiem
– szparagi kiszone
– surowe szparagi serwowane z różnymi dipami
– zapiekane z sosem serowym i orzechami włoskimi
– krem ze szparagów
i… reszta niech pozostanie tajemnicą.

Goście płąca 25 złotych i jedzą bez ograniczeń. Na deser będzie jeszcze po gałce lodów z Wytwórnia Lodów Miś z Wronek.

Będą też piwo i wina z piwniczki Robert Makłowicz oraz muzyka na żywo, a dla chętnych oglądanie meczy Argentyna – Iran (18.00) Niemcy – Ghana (21.00) z brazylijskich mistrzostw świata.

I jak zapewnia właściciel baru Mirosław Pomes będą też niespodzianki kulinarne. Trwają manewry smakowe i degustacje. Czy uda się znaleźć smak? Nie odpowiemy. Samemu trzeba się przekonać. 21 czerwca to NOC SZPARAGOŻERCÓW.

Wszyscy mają prawo wyboru co będą robić, poza jednym – Wszyscy jedzą Szparagi!

Szparagożercy wszystkich krajów łączcie się! – tak piszą organizatorzy w zaproszeniu na imprezę.

EPE

Fot. J. Podolski

 

Dodaj komentarz