Pięciu wspaniałych pizzaiolo


1 lutego pięciu pierwszych kursantów zakończyło egzaminem i zdobyciem certyfikatów inauguracyjne zajęcia w Akademii AVPN w Poznaniu. Pizaiollo przyjechali ze Szczecina, Gdańska, Płocka, okolic Wrocławia i z Poznania. Egzaminatorzy z Antonio Pace prezydentem AVPN oraz dyrektorem generalnym AVPN Stefano Auricchio uznali, że poziom studentów i kursu był bardzo wysoki. Przypomnijmy, że Akademia w Poznaniu jest jedną z sześciu na świecie i jedyną w Europie poza Neapolem.

– Po pięciu dniach szkolenia teoretycznego i praktycznego kursanci musieli zmierzyć się z egzaminem. Podczas części teoretycznej rozwiązywali quiz z zagadnień, o których była mowa w czasie szkolenia. W drugiej części przygotowywali pizzę marinara, czyli pizzę z pomidorami, czosnkiem i oregano. Było to tzw. pizza testowa, próbna, miała na celu sprawdzenie, czy piec ma odpowiednią temperaturę. Następnie przygotowali pizzę margheritę, która była oceniana przez komisję egzaminacyjną, w której byli m.in. Antonio Pace – prezydent AVPN oraz dyrektor generalny AVPN Stefano Auricchio. Miałam zaszczyt być także w komisji i muszę przyznać, że zaskoczył mnie poziom, jaki osiągnęli nasi studenci – powiedziała po rozdaniu certyfikatów dyrektor szkoły AVPN w Polsce dr Ewelina Spochacz-Przygocka.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz