Pestka awokado sposobem na oczyszczenie organizmu


Awokado choć egzotycznym, to jest znanym w Polsce owocem, będącym źródłem prozdrowotnych kwasów tłuszczowych. Występuje w nim wysoka zawartość kwasu oleinowego, który przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu. Ma w swoim składzie także potas, który reguluje ciśnienie krwi. Jednakże nie sam miąższ awokado jest cenny dla zdrowia człowieka. Również pestki awokado o kolistym kształcie mogą być wykorzystane do oczyszczania organizmu. W jaki sposób?

Właściwości pestki awokado

Zwykle po przekrojeniu awokado wzdłuż owocu, kolistym ruchem otwieramy go i wyjmujemy pestkę. Następnie wykorzystujemy miąższ owocu do swoich celów, m.in. do wykonania przepysznych past i sałatek. Jednak pestka awokado wcale nie musi i nie powinna wręcz trafić do kosza.
Na pierwszy rzut oka być może nie wydaje się, że nadaje się ona do zjedzenia, z uwagi na jej twardość i niedostępne wnętrze. Właściwości pestki awokado są dobrze znane medycynie naturalnej, która wskazuje, że spożywanie ich ma dobroczynny wpływ na ludzki organizm.

Pestka awokado jest bogatym źródłem antyoksydantów walczących z wolnymi rodnikami. Wśród nich wymienia się związki fitochemiczne, w tym polifenole, flawonidy i proantocyjanidy. Wszystkie są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Przeciwdziała więc procesom starzenia, wspomaga pracę mózgu, serca, wszystkich narządów, komórek i tkanek naszego ciała. Według naukowców pestki awokado zawierają jedne z największych ilości przeciwutleniaczy, dlatego nie dopuszczają one do rozpadu komórek, a w wielu przypadkach mogą przeciwdziałać rozwojowi groźnych chorób, w tym nowotworów.

Poza tym w pestkach awokado zawarte są znaczne ilości rozpuszczalnego błonnika, pożytecznego przy leczeniu problemów trawiennych, zwłaszcza w leczeniu zaparć i biegunek. Błonnik przyspiesza odchudzanie, obniża cholesterol i reguluje pracę jelit. Dzięki niemu można zwiększyć pozytywne efekty odchudzania i cieszyć się piękną sylwetką.

Jak spożywać pestkę awokado?

Znając już szereg bezcennych, dobroczynnych dla zdrowia właściwości składników pestki awokado, warto wiedzieć, jak ją spożywać. Po wyjęciu pestki z owocu, należy odłożyć ją w nasłonecznione miejsce i pozostawić tam na 2-3 dni. Na słońcu wyschnie ona i będzie można z łatwością ją rozbić. W tym celu wkładamy wysuszoną pestkę do woreczka strunowego, po zamknięciu rozbijamy ją młotkiem, a następnie wrzucamy całą zawartość woreczka do blendera i miksujemy ją na proszek. Powstały produkt ma nieco goryczkowy smak, ale można go dodawać z powodzeniem do koktajlów, smoothie, czy świeżo wyciskanych soków, głównie warzywnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby powstałym z pestki proszkiem posypywać kanapki, czy wypijać na miejscu, po rozpuszczeniu w małej ilości wody.

Do zmielenia pestki awokado będziemy potrzebować solidnego blendera, z ostrymi nożykami, który poradzi sobie z twardą materią pestki. Jeśli mamy dobry sprzęt, czasem w ogóle nie będziemy musieli suszyć pestki awokado, tylko po wyjęciu z owocu i oczyszczeniu z zewnątrz z miąższu, od razu będzie można ją mielić.

Ile kalorii ma awokado? Ile razy dziennie warto je jeść? Sprawdź na myfitness.pl

Dodaj komentarz