Opublikowano rozporządzenie podnoszące limity osób m.in. w hotelach i restauracjach


Rozporządzenie zwiększa również pulę udostępnionych gościom pokoi w obiektach hotelowych i pensjonatach: od 26 czerwca przedsiębiorca będzie mógł wynająć 75 proc. pokoi, podczas gdy obecnie jest to 50 proc. Do tego limitu nie będą wliczane dzieci do 12 roku życia a także osoby w pełni zaszczepione.

Jeżeli chodzi o działalność gastronomiczną, to rozporządzenie przewiduje, że od 26 czerwca jest ona dopuszczalna, pod warunkiem, że „klienci będą zajmowali nie więcej niż 75 proc. liczby miejsc w ogródku gastronomicznym, lokalu lub wydzielonej strefie gastronomicznej i odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m licząc od powierzchni stolika”.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz