Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w długi sierpniowy weekend


Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski Jarmark. Jak co roku będą warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów, laboratoria smaku, degustacje, koncerty, wykłady oraz konkursy dla zawodowców.
Po kilkuletniej przerwie zadane zostanie też ponownie pytanie, gdzie w Wielkopolsce zjeść najlepszą czerninę. To ona będzie tematem tegorocznego konkursu dla restauratorów.
Do udziału w głównym festiwalowym konkursie – turnieju Polska Nalewka Roku organizatorzy zapraszają od jedenastu lat twórców domowych nalewek z całej Polski. Wśród laureatów konkursu, których najlepsze trunki zdobyły tytuł Polskiej Nalewki Roku są legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim ujawniły swój wielki talent. W domowych piwniczkach i kredensach na odkrycie i nagrodzenie czekają – wiemy to (!) – prawdziwe skarby. Po udanym eksperymencie rok temu i w tym roku dzięki elektronicznemu systemowi ocen wynik obrad jury – znany będzie całej Polsce, wraz ze szczegółową metryczką ocen dot. każdej nalewki już w minutę po ogłoszeniu wyników na scenie.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku po raz kolejny został rekomendowany jako jedno z najbardziej interesujących wydarzeń kulinarnych w Polsce przez prestiżowy przewodnik kulinarny Gault&Millau.

Zdjęcia Hieronim Dymalski

 

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz