Odporność na widelcu


Powszechne obecnie modyfikowanie żywności sprawia, że traci ona swoje wartości odżywcze. Tymczasem, właśnie zdrowe właściwości naturalnych składników powinny odgrywać kluczową rolę w naszej diecie, zwłaszcza jesienią, gdy odporność organizmu wystawiona jest na próbę.    

warzywa 02


Dieta, która ma na celu zwiększenie odporności łączy w sobie wiele aspektów: odpowiedni dobór produktów spożywczych, aktywność fizyczną i psychiczną oraz nawodnienie organizmu, co sprowadza się do odpowiedniego bilansu witamin, składników odżywczych (białka, węglowodany, tłuszcze) oraz składników mineralnych w organizmie.
– Głównym źródłem witamin w diecie są owoce i warzywa. Żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wartości odżywcze należałoby spożywać od 400 do 600 gramów warzyw, oraz od 300 do 450 gramów owoców – komentuje Monika Białasik, dietetyk firmy cateringowej Body Chief. – Warto pamiętać również o tym, że każde podgrzewanie produktu naturalnego sprawia, że  jego wartość odżywcza maleje. Dlatego najlepiej jeść je na surowo i zwracać uwagę na skórki, gdyż właśnie pod nimi znajduje się najwięcej błonnika pokarmowego i wartościowych składników.
Oprócz owoców i warzyw, których jesienią nie brakuje w naszych ogródkach czy na lokalnych targowiskach, ważne są takie produkty jak razowy chleb, pełnoziarnisty makaron, czy brązowy ryż, które zawierają w sobie mniej przetworzone pełne ziarno. To właśnie produkty pełnoziarniste w dużym stopniu pozwalają na odpowiednie zbilansowanie w codziennej diecie żelaza i magnezu.
Kolejną perspektywą, z której trzeba spojrzeć na własną odporność jest kontrola zakwaszenia organizmu.
– Do zakwaszenia organizmu dochodzi wówczas, gdy dieta zdominowana jest przez mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego np. sery, twarogi i jogurty. Białko jest głównym składnikiem tych produktów, a to właśnie ono ma predyspozycje zakwaszające organizm. Aby tego uniknąć ważne jest stworzenie w ciele środowiska alkalicznego, które lepiej współgra z systemem odpornościowym. Pomogą w tym właśnie owoce, warzywa i przede wszystkim częste picie wody – podkreśla Monika Białasik.
Następnym elementem, na który składa się na naszą odporność są przeciwutleniacze. Mają one za zadanie chronić organizm przed infekcjami, które tak łatwo złapać przy jesiennych przymrozkach.

– Najsilniejszy z przeciwutleniaczy to witamina C. Powszechnie kojarzona z cytrusami, chociaż większe jej ilości obecne są m.in. w truskawkach. Znajdziemy ją również w papryce, kapuście i natce pietruszki – zauważa dietetyczka cateringu Body Chief.
Jednym z najważniejszych elementów w trosce o odporność jest usunięcie z diety słodyczy i alkoholu, czyli tzw. „pustych kalorii”. Może i dają one dużo energii, kiedy zastępuje się nimi normalny posiłek, ale zawierają prawie zerowe wartości odżywcze.
W kwestii regulowania mikro i makroelementów w organizmie istotne jest zmniejszenie ilości wypijanej dziennie kawy. Kofeina znana jest z wypłukiwania wartościowych składników odżywczych oraz działa moczopędnie, zatem może przyczyniać się do odwodnienia organizmu. Dlatego warto zastąpić tradycyjną kawę naturalną, bezkofeinową wersją zbożową.

Sylwia Bukowska

Dodaj komentarz