Od dzisiaj więcej osób będzie mogło podróżować transportem publicznym


Zgodnie z rozporządzeniem, do 14 maja br. restauracje hotelowe pozostają zamknięte, posiłki mogą być serwowane tylko do pokoi, ale wyłącznie dla gości, których pobyt wynosi co najmniej jedną dobę hotelową.

Także do 14 maja, lokale gastronomiczne będą mogły sprzedawać posiłki tylko na wynos.

Od 15 maja rozporządzenie wprowadza zmianę dla gastronomi. Od tego dnia do 28 maja będą mogły zostać otwarte ogródki w restauracjach i innych stałych placówkach gastronomicznych.

„Od dnia 15 maja 2021 r. do dnia 28 maja 2021 r. prowadzenie przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów (…) działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (…) oraz związanej z konsumpcją i podawaniem napojów (…) jest dopuszczalne w ogródku gastronomicznym rozumianym jako wyznaczone miejsce do sezonowego użytkowania dla celów gastronomicznych, w których jest prowadzona ta działalność, lub w ogródku gastronomicznym stacji paliw” – napisano w rozporządzeniu.

Tego typu miejsca będą musiały działać w ścisłym reżimie sanitarnym – z zachowaniem bezpiecznej odległości między stolikami, a także limitu osób na stolik.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz