Na MTP rozpoczęły się targi Smaki Regionów (ZDJĘCIA)


Na MTP w Poznaniu rozpoczęły się targi Smaki Regionów (23 – 26.09.), a także spotkania branży spożywczej Polagra Food, technologii spożywczych Polagra Tech, gastronomiczno-hotelarskiej Polagra Gastro i Invest Hotel oraz opakowaniowej Pakfood (25-28.09.).  Tegoroczną ekspozycję utworzy ponad 900 wystawców z 36 krajów. Wystawę uzupełnią szkolenia, konferencje, konkursy i pokazy kulinarne.

 

Smacznie już od soboty!

Targi SMAKI REGIONÓW, które rozpoczną się 23 września, za każdym razem zaskakują bogactwem tradycyjnej żywności. W tym roku w Poznaniu będzie można posmakować jedzenia z wszystkich polskich regionów i czterech zagranicznych, które będą reprezentowane przez blisko 200 wystawców – lokalnych producentów.

Targi Smaki Regionów to wydarzenie dla świadomych konsumentów, którzy szukają naturalnych, regionalnych produktów spożywczych przygotowanych przez lokalnych dostawców na podstawie tradycyjnych receptur. Na targach znajdziemy certyfikowane przetwory mleczne, mięsne, wyroby cukiernicze i piekarnicze, a także gotowe dania oraz potrawy z całej Polski.

To również wydarzenie rodzinne. Najmłodsi uczestnicy targów w minipiekarence odkryją sposoby wypieku tradycyjnymi metodami oraz zobaczą, jakie zboża wchodzą w skład naturalnego pieczywa.
Na jednej z dwóch scen obywać się będą występy artystyczne, a w strefie animacji czekać będzie mnóstwo atrakcji dla dzieci. Na stoisku Stowarzyszenia „Polska Ekologia” odbędą się eko-lekcje na temat walorów odżywczych oraz smakowych owoców i warzyw.

Na Scenie Kulinarnej mistrzowie kuchni gotować będą tradycyjne i regionalne potrawy w Wielkopolski Podhala. To będzie wyjątkowe miejsce, w którym uczestnicy targów podpatrzą, jak się przyrządza dania doskonale znane w poszczególnych regionach Polski. Na targach poznamy produkty nagrodzone Medalem Targów SMAKI REGIONÓW oraz Kulinarnymi Perłami w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Przez targi do serc konsumentów

W tym roku, na targach Polagra Food, będzie można zapoznać się z ofertą ponad 200 wystawców.
Znacząca część ekspozycji zajmą polskie firmy z branży mleczarskiej i przetwórstwa mięsnego. Oba sektory zaprezentują produkty doskonale znane z półek sklepowych w Polsce, a także wiele nowości. Sery bez laktozy, bez GMO, wędliny przygotowywane na bazie domowych receptur to trend, który będzie można dostrzec na poznańskich targach. Ponadto Polscy producenci przygotowali zaskakujące pomysły na serowe i mięsne przekąski stanowiące doskonałe rozwiązanie na posiłek w szkole, pracy czy podczas weekendowych wycieczek. W targach udział wezmą również firmy przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz producenci słodyczy, przekąsek, herbat, napojów i alkoholi.

Swoją ofertę przedstawią przedsiębiorcy z 21 państw, m.in. z Białorusi, Egiptu, Korei Południowej, Rumunii, Turcji, Ukrainy, Włoch, Finlandii, Bułgarii, Niemiec, Węgier, Litwy, a także Malezji i Sri Lanki.
Targi Polagra Food od lat stanowią platformę rozwoju długofalowych relacji biznesowych. Sprzyja temu ich formuła, która pozwala pozyskać nowych, solidnych partnerów biznesowych, a także dodatkowe wydarzenia towarzyszące targom jak np. Międzynarodowa Giełda Kooperacyjna organizowana przez PARP. W ramach tegorocznej edycji Polagra Food odbędzie się również Polsko-Nigeryjski Szczyt Gospodarczy oraz Światowy Konwent Halal na Europę Wschodnią. Nie zabraknie też szkoleń. W tym roku, dzięki pracownikom kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr będzie można zaczerpnąć wiedzy na temat zasad znakowania żywności w Polsce oraz założeń i praktycznego zastosowania nowych przepisów ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej, która weszła w życie 12 lipca br. Z kolei firma 4 Results przedstawi, podczas cyklu spotkań, rozwiązania, które pozwolą zwiększyć efektywność przedsiębiorstwa zarówno w obszarach operacyjnych jak i rynkowych. Wstęp na to wydarzenie jest wolny i nie wymaga wcześniejszej rejestracji.

Większa suma korzyści Polagra Tech i Pakfood

Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra Tech i Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego Pakfood w 2017 roku to efektywny tandem. Perspektywiczna integracja branż podczas jesiennego wydarzenia biznesowego skutkować będzie korzyściami dla firm z sektora opakowań.

Z rozsądnego połączenia płyną realne korzyści. Blok targów Polagra, a w nim Pakfood, cechuje synergia wydarzeń dla korespondujących ze sobą branż, gwarantuje dostęp do zainteresowanych ofertą z całego sektora, a międzynarodowy charakter imprezy skutkuje dopływem klientów z całego świata.

W tym roku w ramach Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych salonem wiodącym jest Salon Technologii Mięsnych i Rybnych, towarzyszy mu Salon Technologii Spożywczych, a całości dopełnia ekspozycja Pakfood, która zamyka proces produkcji żywności, pakując ją w nowoczesne i bezpieczne opakowania.

Polagra Tech i Pakfood to najbardziej technologiczne biznesowe spotkanie sektora w tej części Europy. Organizator wraz z wystawcami i partnerami branżowymi przygotowali nowoczesne produkty, które eksponowane będą w pawilonach 5,5A oraz 3. Międzynarodowe Targi Poznańskie to jedyne miejsce w tym kraju, gdzie infrastruktura techniczna pozwala zorganizować tak technologicznie zaawansowaną ekspozycję.

Kompleksowość i długofalowe realizowanie usług, które cechują działalność Międzynarodowych Targów Poznańskich, wyróżniają tego organizatora imprez targowych w Polsce i są argumentami, które niezmiennie potwierdzają wysoką jakość realizacji i utrzymanie pozycji lidera rynku targowego.
Dla branży opakowań dla żywności Pakfood są jedynymi targami, które otrzymały rekomendację Polskiej Izby Przemysłu Targowego.

Kompleksowo dla sektora HoReCa

Najnowsze trendy w gastronomii, kulinarne inspiracje i 17. już edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Tak zapowiada się tegoroczna edycja poznańskich targów POLAGRA GASTRO.

Tegoroczna ekspozycja zajmie dwa pawilony. W gronie wystawców pojawią się m.in. liderzy rynku, którzy od kilku lat uczestniczą w poznańskim spotkaniu branży HoReCa, jak np. Winterhalter, Rational, Eurofirany, Komat, Dajar, Andropol czy Fameg. Nie zabraknie więc nowych propozycji w zakresie wyposażenia profesjonalnych kuchni jak i przestrzeni hotelowych.

Na targach, w tym roku zostaną utworzone aż dwie strefy inspiracji. Pierwsza z nich to doskonale znana już Galeria Innowacji, w której będzie można zapoznać się z nieszablonowymi rozwiązaniami
w zakresie piecy konwekcyjno-parowych, szaf chłodniczych, ekspresów do kawy, browarów restauracyjnych i innych urządzeń, których implementacja pozwala na poprawę wskaźników ekonomicznych obiektu gastronomicznego poprzez redukcję kosztów eksploatacji, czasu pracy, a także rozszerzenie zakresu usług. Druga strefa inspiracji, Invest Hotel Showroom, będzie dedykowana sektorowi hotelarskiemu. To projekt, w ramach którego oferta wystawców zaprezentowana zostanie w nowoczesnych aranżacjach odwzorowujących przestrzenie hotelowe. W tym roku na targach zostaną zaprezentowane również rozwiązania dla gastronomii mobilnej.

Targi Polagra Gastro to nie tylko ekspozycja kipiąca nowościami sprzętowymi, ale także bogaty program wydarzeń dedykowany kucharzom i menedżerom lokali gastronomicznych oraz obiektów noclegowych.

Kulinarnych inspiracji będzie można zaczerpnąć już pierwszego dnia targów podczas pokazów Master Class Show. W roli głównej wystąpią zawodnicy polskiej reprezentacji OSSKiC. Bez wątpienia będzie smacznie, ale jak zapowiadają organizatorzy przede wszystkim będzie prosto i sezonowo. Wszystko po to, by pokazać, że to właśnie minimalnie przetworzone produkty są dla nas najbardziej wartościowe i nie muszą być wcale nudne na talerzu. Drugiego i trzeciego dnia targów świat gastronomii czekają natomiast ogromne emocje związane z 17. edycją Kulinarnego Pucharu Polski. Podczas wielkiego finału, wystąpi 10 ekip nominowanych oraz zwycięzcy ubiegłorocznej edycji konkursu. Pierwszego dnia konkursu (26.09.2017) uczestnicy będą przygotowywać przystawkę na bazie przepiórki świeżej, zielonych pistacji i octu balsamico di Modena oraz zaprezentują własną interpretację szarlotki z wykorzystaniem jabłek grójeckich. Drugiego dnia finałowych zmagań (27.09.2017), międzynarodowe Jury będzie oceniać 11 finałowych dań głównych, w których składnikami obowiązkowymi będą halibut, szynka parmeńska oraz ryż czarny. Ostatni dzień targów, 28 września, również będzie emocjonujący za sprawą Pucharu Polski Juniorów w Carvingu.

Na targach Polagra Gastro / Invest Hotel nie zabraknie też mocno merytorycznych spotkań. W tym roku gośćmi targów ponownie będą Piotr Rogowski i Paweł Gruba – ekspercki team od zarządzania budżetem, personelem i działaniami marketingowymi. Podczas cyklu płatnych szkoleń postarają się odpowiedzieć na wiele pytań, dotyczących budowania relacji w zespole, planowania i monitorowania kosztów czy szukania oszczędności. Targi Polagra Gastro/Invest Hotel odwiedzi także ponad 300 hotelarzy, którzy będą uczestniczyć w <HMC> Hotel Marketing Conference organizowanej przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i firmę Profitroom. To największa i najbardziej prestiżowa konferencja marketingowa dla branży hotelarskiej. Tegoroczna edycja to ponad 20 prelekcji, podczas których zostaną poruszone takie tematy jak strategie „direct booking” czy automatyzacja w sprzedaży. Ponadto, podczas targów, po raz trzeci odbędzie się Hotel Investors Meeting.
To spotkanie dedykowane działającym na rynku hotelarskim inwestorom, deweloperom, architektom oraz menedżerom hoteli. Podczas tegorocznej edycji wydarzenia poruszone zostaną m.in. tematy związane z inwestycjami w hotelarstwie, zarządzaniem ludźmi i planami naprawczymi dla hoteli.

Fot. Hieronim Dymalski

Dodaj komentarz