Noc Restauracji 2018 – smaki Polski


W podpoznańskiej restauracji Figa szef kuchni Dawid Klimaniec, gotujący wcześniej w gwiazdkowej restauracji Michelin w Belfaście, wkomponuje w menu między innymi wielkopolskie sery i kaczkę, jak również swoje popisowe danie – morszczuka gotowanego w brązowym maśle. Ponadto szef Dawid stworzy okazję do spróbowania jego autorskiego menu opartego o wielkopolskie smaki. Na powitanie gościom zostanie zaserwowany kozi twaróg od Marka Grądzkiego z chlebem żytnim razowym z przepisu mistrza wypieku chleba Jacka Banego. Smaku dopełnią wędliny z Masarni Dreszlera. Drugim akcentem będzie wykwintna przystawka w postaci custardu z sera Bursztyn, kurki i porzeczki. W dalszej kolejności pojawi się kaczka z lodami agrestowymi i espumą z foie gras, następnie morszczuk, a na zakończenie mus czekoladowy z czarnym bzem.

Oferta restauracji Lumiere, w której szefem kuchni jest Jakub Kasprzak, opierać się będzie na jakościowym drobiu. Kasprzak przygotuje filet z wędzonego indyka od Masarni Dreszler z dodatkiem świeżych warzyw na pumperniklu. Miłośnicy klasyki w nowym wydaniu nie zawiodą się na ofercie Lumiere. Znajdzie się w niej bowiem żur z wędzonym węgorzem, jajkiem przepiórczym i wielkopolskim białym serem. Ponadto główną „gwiazdą wieczoru” będzie dojrzewająca 2 tygodnie kaczka pieczona z syropem z czarnego bzu, pyzą z mięsem kaczym oraz kapustą. To hołd dla najważniejszej odświętnej potrawy w Poznaniu. Na deser sezonowo, prosto i pysznie: polskie truskawki z tłustą śmietaną i lodami ze świeżego mleka.

Prawdziwą ucztą dla poszukiwaczy smaków wielkopolski będzie wizyta w Autentyku u Ernesta Jagodzińskiego. Ernest jest znany z doskonałych połączeń smaków regionalnych z azjatyckimi. W przygotowanym menu w wysublimowany sposób przenikają się smaki mięsne i rybne. Już w pierwszym akcencie będzie to wyczuwalne. Na powitanie pojawi się bowiem maślana bułeczka z pastrami od Masarni Dreszler z kolendrą. Kolejne danie to najwyższej jakości pstrąg z Zielenicy, pieczony młody burak, maślanka, palony por i miso. Pozostając przy rybach szef Jagodziński zaserwuje dorsza z serem Bursztyn, wieprzowiną, bobem i szczypiorkiem. Hitem tego lokalu z pewnością okaże się Rostbef z Dojrzewalni Autentyka z kalarepą i olejem o smaku wędzonych warzyw z Manufaktury Łagowski. Na zakończenie deser z rabarbaru, maliny i bezy z kremem angielskim.

Szefujący w poznańskiej restauracji Avocado Łukasz Wącirz porwie gości w podróż po kulinarnym świecie smakowych fantazji serwując cztery dania, w aż trzech z nich pojawi się awokado. Na przystawkę podany zostanie domowy brioche z piklowanym awokado, pasztetem z kaczki, wędzonym półgęskiem Masarni Dreszler oraz dmuchanym ryżem i sosem demi glace. W drugim akcie szef Wącirz przygotuje wykwintne Gazpacho pomidorowe z papryką na bazie oleju pomidorowego od Manufaktura Łagowski. Danie główne to wieprzowina z nori z puree z młodych ziemniaków z wasabi i awokado, pieczoną czerwoną cebulą z kalafiorem oraz sos z szalotki. Na deser Sernik cytrynowy, mus z awokado i limonki, maślane ciastko i sorbet z czarnej porzeczki .

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz