Noc Restauracji 2018 – smaki Polski


Z pewnością ambasadorem wielkopolskich smaków nawiązujących do kultury dworskiej i staropolskiej jest Maciej Barton z Pałacu Ostoja Chobienice. Tutejszy szef przyrządzi pierogi z szyjkami rakowymi z sosem na bazie sera Bursztyn z dodatkiem wędzonego boczku. W menu królują dania pochodzące z szacownych ksiąg kucharskich I i II Rzeczypospolitej. Będą to między innymi Figattele cielęce z sosem agrestowym. Jest to danie z mięsa mielonego. Kolejnym solidnym daniem z dawnym manuali kucharkisch jest sztufada – nadziewana pieczeń – z dzika. Na deser niesamowite staropolskie rurki z kremem – ulipki – z pieczonego jabłka.  Będzie to doskonała kompozycja wielkopolskiej tradycji ze współczesnymi składnikami na wysokim poziomie.

Jeśli chodzi o mistrzowską reprezentację kuchni polskiej z elementami eko i wege to godnym polecenia jest menu Piotra Markowskiego z Folwarku Wąsowo. Goście będą mieli okazję spróbować autorskiej interpretacji kultowego poznańskiego dania – pyrów z gzikiem. Nie zabraknie także zupy z wąsowskich warzyw o wdzięcznej nazwie rumpuć. Rumpuć, jak dobrze wiemy, jest to tradycyjna dla Wielkopolski potrawa. Jako danie główne zaserwowany zostanie wielkopolski jesiotr z masłem z Top Tomyśl oraz olejem porowym od Manufaktura Łagowski.  Kolejna pozycja to Galantyna z perliczki z warzywami eko z Fąsowa. Na deser zaskoczenie – zupa owocowa z miodem z nostrzyka, szczawikiem zajęczym i warzywami z Folwarku.

Nowoczesny sposób na ukazanie tradycji kulinarnej Wielkopolski odnalazł Artur Szwacki, szef poznańskiej Flavorii mieszczącej się w Hotelu Andersia. Artur znany jest na poznańskiej scenie kulinarnej, z której jednak zniknął na kilka lat, aby prowadzić jedną z najbardziej renomowanych restauracji w Warszawie. Po powrocie oferuje nowe spojrzenie na lokalną kuchnię i nasze wielkopolskie produkty. Szef Szwacki przywita gości duetem z wędzonego półgęska podanego z serem Bursztyn. Wykorzystując także wysokiej jakości produkty lokalne oraz własnej produkcji, szef kuchni zaoferuje Rillette z boczku jabłkowego podane z ciastkiem owsianym, dojrzewającą szynką złotnicką od Nowicki Naturalnie, piklowaną rzepą oraz musztardą jabłkową. W menu podczas Nocy pojawi się także kultowa pierś z gęsi z miodowymi orzechami i konfiturą z modrej kapusty, pure z malin i kawy. Dla miłośników ryb Szwacki przygotuje marynowanego pstrąga z majonezem szczawiowym i kiszoną rzodkiewką. Miłym akcentem kulinarnym na koniec będzie sernik na bazie kultowego serka poznańskiego z białą czekoladą i maślanym ciastkiem na spodzie.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz