Noc Restauracji 2018 – smaki Polski


Do imprezy dołączyli doskonali szefowie, którzy prowadzą najwyżej oceniane restauracje budujące kulinarny wizerunek regionów. W Wielkopolsce trudno będzie zdecydować się na jedno miejsce!  – Jako organizatora, zarówno mnie jak i cały zespół pracujący nad wydarzeniem cieszy serdeczne i entuzjastyczne przyjęcie projektu przez szefów kuchni. W wydarzeniu potwierdzili swój udział niezwykli szefowie promujący najlepszą polską kuchnię na co dzień – dodaje Gonera. Składnikami które są charakterystyczne dla naszego regionu są niewątpliwie szlachetny drób: kaczka, gęś i perliczka ale także sandacz, jesiotr i raki. Wielkopolska słynie także z jakościowej wołowiny i oczywiście wieprzowiny złotnickiej,  której również nie zabraknie podczas Nocy Restauracji 2018 – Smaki Polski.

Kaczka – czyli drób umiłowany przez poznaniaków pojawi się w niesłychanych interpretacjach. Podobno olśniewa kruchością ta od Jakuba Kasprzaka z restauracji Lumiere w Baranowie. Dojrzewa ona dwa tygodnie aby mięso nabrało odpowiedniej delikatności. W daniu pojawi się pieczona z syropem z czarnego bzu. Będzie także pasztet z kaczki  z półgęskiem wędzonym i piklowanym awokado w restauracji Avocado. Za kreacje te odpowiada szef Łukasz Wącirz. Kaczka przygotowana metodą sous vide, marynowana w soli i cukrze zaserwowana zostanie w Fidze w Plewiskach. Dawid Klimaniec poda ją z aromatycznym sosem kaczym demi glace, oliwą z wędzonych warzyw oraz lodami agrestowymi.  Smakosze mówią, że gęś to jeszcze wyższe loty niż kaczka. Miłośnicy gęsiny będą mogli spróbować piersi gęsi z miodowymi orzechami i konfiturą z modrej kapusty, którą zaserwuje Artur Szwacki nowy szef kuchni restauracji Flavoria w hotelu Andersia. Na perliczkę na pewno warto podjechać do Wąsowa, gdzie od niedawna działa restauracja a la carte Źrebięciarnia, w której szefuje doskonale znany z najlepszych poznańskich restauracji Piotr Markowski. Poda on perliczkę wielkopolską z warzywami i ziołami pochodzącymi z upraw w Folwarku Wąsowo. Tam też pojawi się jesiotr pochodzący z wielkopolskich hodowli.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz