Niektóre witaminy mogą pomóc w zwalczaniu zakażenia SARS-CoV-2


Współautor pracy prof. Adrian Mulholland ocenia, że w kolejnych badaniach powinno się zweryfikować, czy witaminy i inne związki pomagające zachować zamkniętą konformację białka S, są w stanie hamować powielanie się wirusa w komórkach.

Symulacje komputerowe brytyjskiego zespołu wykazały też, że cholesterol wiąże się z białkiem szczytowym w taki sposób, iż odsłania domenę wiążącą ACE2. To sprawia, że cholesterol może zwiększać zakaźność wirusa SARS-CoV-2. Tłumaczyłoby to fakt, że osoby mające podwyższony poziom cholesterolu są bardziej narażone na cięższy przebieg COVID-19.

Więcej na stronie publikacji (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/anie.202015639). (PAP)

Czytaj także:

Wirus zabija częściej, niż myśleliśmy

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz