Badania laboratoryjne przyniosły podobne rezultaty, jak testy komputerowe. Szczególnie silnie działanie proteazy hamowały związki znajdowane w winogronach i zielonej herbacie. Substancje pochodzące z kakao i gorzkiej czekolady zmniejszały natomiast jej aktywność o połowę.
„Zielona herbata zwiera pięć przebadanych związków, które przyłączają się do różnych miejsc w kieszonce Mpro, obezwładniając ją i hamując jej funkcje. Winogrona muscadine zawierają te substancje w swojej skórce i w nasionach. Rośliny używają takich związków, aby się chronić. Nie dziwi więc, że liście i skórka owoców roślin zawierają te cenne składniki” – wyjaśnia prof. Xie.
Czytaj także:
Naukowcy z Poznania sprawdzają, ile osób bezobjawowo przeszło COVID-19
Więcej informacji na stronach:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2020.601316/full
(PAP)