Niektóre obecne w pożywieniu substancje mogą hamować ważny enzym SARS-CoV-2


Badacze zwracają uwagę na proteazy – enzymy potrzebne komórkom do życia i wirusom do namnażania.

W symulacjach komputerowych i badaniach in vitro odkryli oni, że niektóre składniki diety działają na proteazę Mpro koronawirusa.

„Mpro obecna w SARS-CoV-2 jest wirusowi potrzebna, aby mógł się replikować i składać w całość. Jeśli będziemy mogli ją zahamować lub unieszkodliwić, wirus zginie” – mówi prof. Xie.

Komputerowe symulacje pokazały, że składniki obecne w zielonej herbacie, winogronach dwóch odmian muscadine, kakao i gorzkiej czekoladzie przyłączają się do różnych fragmentów kluczowej dla wirusa proteazy.

„Mpro ma część przypominającą kieszeń, która wypełnia się tymi substancjami. Kiedy kieszonka ta zostanie zapełniona, proteaza traci swoją ważną funkcję” – tłumaczy naukowiec.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz