NASZ PATRONAT Dominik Brodziak i jego sezon na owoce morza


Wielkimi krokami zbliża się najnowsze wydarzenie na kulinarnej mapie Poznania – kwietniowy „Sezon na Owoce Morza”, odbywające się pod Patronatem Naszego Głosu WIelkopolskiego. Przez cały miesiąc mieszkańcy Poznania będą mieli niepowtarzalną okazję skosztować porywających owoców morza w specjalnych, autorskich interpretacjach restauracji działających w ramach szlaku Kulinarny Poznań.

W kilkunastu wybranych restauracjach w mieście Goście znajdą wyjątkowe menu, składające się z trzech dań przygotowanych z najlepszych ryb i owoców morza. Co więcej, w ramach wydarzenia, w każdej z biorących udział restauracji będzie obowiązywała jedna cena na specjalne set menu. Odwiedzając w kwietniu festiwalowe lokale Kulinarnego Poznania za trzydaniowe, autorskie set menu z wspaniałych ryb i owoców morza zapłacimy dokładnie 58 pln.

Aby uchylić rąbka tajemnicy i odkryć, co czekać będzie w kwietniu w festiwalowych restauracjach, już teraz organizowane są specjalne panele testowe. Podczas takich przedpremierowych spotkań goście mają okazję wcześniejszego przetestowania kreacji przygotowanych przez najlepszych Szefów Kuchni w mieście. Zaproszenia na test-panele może zdobyć każdy – wystarczy obserwować facebookowy profil Kulinarnego Poznania, na którym na bieżąco ogłaszane będą konkursy, w których zdobyć można będzie wejściówkę na przedpremierową degustację w wybranych lokalach.

Pierwszy z paneli testowych odbył się w środę, 19 kwietnia, w ENJOY.restaurant – restauracji Hotelu Platinum, prowadzonej przez Dominika Brodziaka, jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni w kraju, zdobywcę prestiżowych nagród i wyróżnień, w tym Kulinarnego Pucharu Polski. Specjalnie na „Sezon na Owoce Morza” szef Dominik przygotował trzy porywające kreacje. Propozycja przystawki zimnej to delikatne carpaccio z ośmiornicy z dodatkiem czosnku, oliwek i wiosennej pietruszki. W formie przystawki ciepłej zaproponowano mięso małży w sosie pomidorowym z selerem naciowym i tymiankiem. Warto wspomnieć, że małże podane są bez muszli, co może ułatwić degustację bardziej niecierpliwym gościom, a sos pomidorowy powstał na bazie bulionu wołowego, który nadaje całości głębokiego, bogatego smaku. Przygotowanego przez Dominika Brodziaka dania główne to kalmary z dodatkiem szpinaku i aksamitnego sosu szafranowego. Rolę smakowitego dodatku pełnią siekane sezonowe warzywa oraz pasta z oliwek i anchois.

Trzydaniowe menu autorstwa Dominika Brodziaka dostępne będzie przez cały kwiecień – czyli czas trwania akcji „Sezon na Owoce Morza” – w restauracji ENJOY. (ul. Reymonta 19) w cenie 58 zł. Przez cały miesiąc autorskie set-menu z owocami morza w takiej samej cenie dostępne będą również w kilkunastu innych restauracjach biorących udział w wydarzeniu.

Wszelkie szczegóły i informacje dotyczące wydarzeń, w tym lista restauracji biorących udział w akcji oraz propozycje set menu przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni, będą sukcesywnie publikowane na stronie www.KulinarnyPoznan.pl oraz www.facebook.com/PoznanKulinarny.

Fot. P. Benenowski

 

Dodaj komentarz