Nakarm Bezdomniaki one nakarmią Ciebie. Patronat NGP


Po pierwszej udanej edycji Master Chef 4 Dogs, która przyniosła przede wszystkim radość podopiecznym czworonogom z Przytuliska Przyborów Rusiec, a także darczyńcom, którzy delektowali się daniami przygotowanymi przez kucharzy z Master Chefa, Marcin Kaczmarek-Pielin pomysłodawca i organizator imprezy postanowił zaprosić kucharzy do udziału w drugiej edycji. Odbędzie się ona 14 czerwca 2014 roku w Poznaniu w Hotelu Ilonn ul. Szarych Szeregów. Patronem medialnym tego eventu jest Nasz Głos Poznański.

W nocy z piątku na sobotę część kucharzy przygotowywała produkty na sobotni event

W nocy z piątku na sobotę część kucharzy przygotowywała produkty na sobotni event

22 marca tego roku w Poznaniu odbyło się wydarzenie kulinarno-charytatywne pod nazwą „MASTER CHEF 4 DOGS czyli Nakarmimy Ciebie, jeśli ty nakarmisz je”. Była to niezwykła impreza, podczas której gotowali uczestnicy 2-ej edycji kulinarnego show Master Chef na rzecz Przytuliska Przyborówko Rusiec dla bezdomnych zwierząt.

– Zapraszamy wszystkich, którym bliski jest los bezdomnych zwierząt, a jednocześnie lubią coś smacznego przekąsić. Wystarczy przyjść i przynieś dary lub datki dla bezdomnych zwierząt ze schroniska w Przyborówku, aby otrzymać posiłek przygotowany przez Master Chefów. Co więcej każdy będzie mógł porozmawiać z uczestnikami programu, zrobić sobie z nimi zdjęcie – mówił Marcin przed pierwszą imprezą.

Tak też i było. Dość powiedzieć, że o godzinie 14.10, czyli dziesięć minut po rozpoczęciu imprezy sterta worków z jedzeniem, zabawek, leków, kosmetyków przerosła najśmielsze oczekiwania, a kucharze musieli się uwijać, by zadowolić stojących w kolejce po smakołyki darczyńców Przytuliska.

W pierwszej edycji gotowali: Ewelina Stanek z córką, Adam Piotr Mostowski, Diana Volokhova Sargsyan, Bartosz Bykowski oraz oczywiście sam organizator Marcin Kaczmarek-Pielin. Przygotowali dwie zupy: grochową i kukurydzianą na mleku kokosowym z czarnym sezamem i chilli, maślane ziemniaczki w cebulce z gzikiem i pesto szczypiorkowym, wątróbkę drobiową z jabłkami karmelizowanymi w winie, mus z białej czekolady na owocach z czerwonym pieprzem.

Na imprezę można było przyjść w towarzystwie swojego czworonoga. Specjalnie dla nich ustawione były miski z wodą, a także wór z karmą tak, aby nasze pociechy nie cierpiały, gdy ich właściciel będą degustować swoje menu.

Akcję wspomagali: City Park użyczył Halę D.O.M.88, M.Ferber wypożyczył kuchenki i akcesoria do gotowania, Fusion Gusto przekazał mikrozioła, kiełki i kwiaty jadalne, Kulinarny Poznań wspierał akcję promocyjnie, a blog Smaczny Turysta dobrym słowem.

Druga edycja nie zmienia swoich zasad, będzie wzbogacona o nowe pomysły. Podobnie, jak w pierwszej edycji sponsorem będzie firma Karma w Sieci.pl, która postawi worek z karmą dla psów, które przyjdą z właścicielami. Będą miski z wodą i hostessy z ciasteczkami dla czworonogów. Wśród kucharzy, do których skierowaliśmy zaproszenie są zawodowcy, uczestnicy pierwszej i drugiej edycji TOP CHEF, ale także szefowie kuchni nie biorący udziału w programach telewizyjnych.

Dzięki sponsorom mamy produkty do gotowania i noclegi dla kucharzy. Jak w pierwszej edycji będziemy mogli przekazać 100 procent środków zebranych w czasie imprezy dla Przytuliska Przyborówko Rusiec.

Wszelkie informacje są udostępnione na FB. Za promocję na terenie kraju odpowiada de’GUSTATOR PR Agencja PR z Poznania.
Miło nam poinformować, że akcja spotkała się z olbrzymim zainteresowaniem. Prowadzone są rozmowy nad zorganizowaniem kolejnych imprez pod szyldem Master Chef 4 Dog poza Poznaniem: w Łodzi i Wrocławiu.

Rozliczenie 1 edycji: 336,5kg suchej karmy, 18,5kg karmy w Puszkach, 229szt. saszetek z karmą, 8kg makaronu, 1,4kg ryżu, 4,5kg kaszy, 4 garnki, 7 misek, 7 kocy, 9 ręczników, 2 kojce, 1 worek kości, 5 obroży, 1 karimata, 2 smycze, 5 zabawek, 4 szczotki, 6 piłek, 3 worki z pościelą, 6 kartonów leków i Kosmetyków od EuroKarma.pl – z myślą o Twoim pupilu. Urna z datkami: 580zł 11 groszy- za te pieniądze zakupiono karmę.

W drugiej edycji naszego akcji wezmą udział znakomici kucharze:
Liliana Filipiak 1 edycja TOP Chef.
Ewa Malika Szyc Juchnowicz – finalistka dwóch telewizyjnych konkursów kulinarnych „Gotuj o wszystko” programu Dzień Dobry TVN oraz 1 edycji TOP Chef w telewizji POLSAT.
Katarzyna Rajkiewicz, poznanianka świeżo upieczona finalistka Hell’s Kitchen. We wtorek 9.6. trzymamy kciuki!
Darek Kuźniak finalista 1 edycji TOP Chef i asystent Wojciecha Modesta Amaro w Hell’s Kitchen.
Adam Kowalewski finalista 2 edycji TOP Chef.
Anna Niedziałkowska szef kuchni de Esperanto Medical & Spa w Dusznikach Zdroju uczestniczka konkursów kulinarnych.
Jakub Micianiec szef kuchni w: Restauracja Jaskiniowa w Solcu Kujawskim, Executive Chef/Manager w: Sports Hospitality i członek Stowarzyszenia w: EURO Toques Polska.
Patryk Dziamski – kucharz i doradca kulinarny. Współtwórca i szef kuchni restauracji Mimoza w Świebodzinie oraz właściciel Dziamski Culinary Studio i Dziamski Concept Rest.
Andżelika Piechowiak – Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2013, Primerba Cup 2013, staż w Atelier Amaro, staż Michał Kuter.
Marcin Kaczmarek-Pielin – pomysłodawca akcji i organizator pracuje obecnie w Restauracji Cucina w Poznaniu.

No i oczywiście wspaniali szefowie kuchni naszego sponsora Hotelu Ilonn – Roman Kosmalski (szef kuchni Restauracji Hotelu Ilonn i gastronomii w Hotelu) oraz Dawid Wysocki (szef kuchni Restauracji Gusto Food&Wine). To dzięki ich pomocy będziemy mieli dostęp do zaplecza kuchennego, sprzętu, naczyń. Pomagać nam będą też pracownicy kuchni. Obaj szefowie włączą się także do gotowania, tym bardziej, że będziemy mieli od naszych sponsorów podroby, a jak nam powiedział Roman Kosmalski, że gdyby otwierał swoją restaurację serwowałby w niej same podroby.

Agnieszka Buch z 2 edycji TOP Chef nie może być z nami, ale deklaruje udział w kolejnej edycji. Na swoim profilu na FB napisała: Akcja jest w słusznej sprawie ! Masz wolną sobotę ?! Przyjdź :)) Ja serduchem będę z wami i z czworonogami również.
Napisał do nas także Kurt Scheller, który zadeklarował chęć udział w następnej edycji wraz ze swoim przemiłym psiakiem berneńskim psem pasterskim.

Ci kucharze, którzy wzięli udział w poprzedniej edycji naszej akcji – Ewelina Stanek i Bartosz Bykowski – będą i teraz z nami. Tym razem jako wolontariusze.

Wśród atrakcji, które przewidujemy w czasie trwania 2 edycji będą nowe elementy:
– dla wyłonionej w konkursie na FB osoby możliwość gotowania z kucharzami
– licytacja zaproszeń m.in. do Hotelu Fryderyk w Dusznikach, de Esperanto Medical & Spa w Dusznikach Zdroju oraz do Parku Jurajskiego w Solcu Kujawskim
– licytacja piłki z podpisami polskich siatkarzy (dar Hotelu Ilonn)
– licytacja limitowanej zapaski z autografami uczestników II edycji MC4D (dar szefa kuchni Dawida Wysockiego).

Cała akcja odbędzie się w Hotelu Ilonn na ul. Szarych Szeregów. Hotel ofiarował bezpłatne noclegi i transport. Udostępnia teren, salę, zaplecze kuchenne oraz serwis i zastawę. To jednak nie wszystko – szefostwo Hotelu oraz wszyscy pracownicy reagują na wszelkie potrzeby udzielając pomocy w sytuacjach, o których nawet nie zdążylismy jeszcze powiedzieć:

– Pani Dyrektor Hotelu Ilonn przygarnęła kota ze schroniska. Pani Kierownik działu sprzedaży i marketingu ma także kota, którego przygarnęła po tym, jak zimą przybłąkał się do hotelu. Wielu pracowników hotelu ma psy i aktywnie bierze udział w kwestach na rzecz schronisk. Dawid Wysocki szef restauracji GUSTO Food&Wine wspomógł ostatnio finansowo operację buldoga z wodogłowiem, a Aneta – kadrowa co roku zbiera pieniądze podczas „konwoju na cztery łapy”. Kiedy organizatorzy zwrócili się do nas o wsparcie, nie zastanawialiśmy się i odpowiedzieliśmy „to świetna akcja, angażujemy się w to” – mówi Karolina Wojdarska, specjalista ds. marketingu i sprzedaży Hotelu Ilonn.

Pozostali sponsorzy, którym bardzo dziękujemy to: Folwark Wąsowo – warzywa, kasza, Chłodex Hurtownia Wędlin i Mięsa – podroby i mięso, M. Ferber – wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego (firma zadeklarowała współpracę w kolejnych edycjach naszej akcji), Snails Garden – ślimaki i kawior ze ślimaków, de’GUSTATOR PR – pełna obsługa PR oraz pomoc w pracach związanych z organizacją eventu, Wytwórnia Lodów Miś Mirosława Pomesa – szparagi, Jakub Krukowski – grafik projekty plakatu i wszelkich elementów komunikacji zewnętrznej, Drukarnia Angraf z Piły – druk plakatów, Premegal Wrocław – bluzy dla kucharzy z logotypem akcji, Restauracja Mimoza i Piekarnia Iwona Balcewicz ze Świebodzina – pieczywo oraz wolontariusze, którzy zgłosili się na nasz apel na profilu FB. DZIĘKUJEMY!!!

Obecnie patronatem medialnym projekt objęły redakcje: Nasz Głos Poznański, www.papaja.pl , Gastronomia na obcasach, TV Swarzędz, Street Food Polska, Poradnik Restauratora, Slow Life Food&Garden, Rynek Zoologiczny. Nasze działanie wspierają także Kulinarny Poznań oraz blogi Smaczny Turysta, Qlinarny Qń oraz Students Kichen.

Informacje o całym wydarzeniu, kucharzach, menu na profilu FB – Master Chef 4 Dog.

EPE

MASTER CHEF 4 DOGS
Hotel Illon, ul. Szarych Szeregów 16 w Poznaniu
14 czerwca, sobota, godz. 14.00

Dodaj komentarz